Tak zostało 4 dni do.planowanego cc juz odliczam by urodzić, wam tez wszystkiego dobrego byle.do końca. Jednak to lrawda ze 2 trymestr jest najlepszy najlagodniejszy
U mnie końcówka 25 tygodnia.
Nocne wędrówki do toalety to już standard od jakiegoś czasu, ale za to ostatnio na zmianę albo nie mogę spać i siedzę do 2-3 w nocy bez snu i potem wstaje o 6-7 rano „wyspana” albo śpię ciągiem po 8-10 godzin ![]()
![]()
Do tego oczywiście ogarnie mnie szybkie zmęczenie a przy ładnej pogodzie tak puchną nogi że masakra ![]()
Ale żeby to trochę wynagrodzić nasza Księżniczka jest dość aktywna, a to faktycznie wspaniałe uczucie zwłaszcza jak się starało o ten cud kilka lat ![]()
Hej jestem w 10 tyg ciąży ogólnie przed ciążą miałam problemy z jelitami i żołądkiem. A teraz mam dosyć mocne bóle brzucha ,podbrzusza nagłe kujące przeważnie i żołądek czy też miałyście takie bóle troszkę się stresuje bo z jednej strony jest to normalna sprawa z drugiej różnie to bywa
34 tydzień aktualnie, pierwsza ciąża, trochę z mężem jesteśmy zestresowani ale wyprawka do szpitala gotowa i spakowana, samopoczucie ogólnie dobre ale zmęczenie nie do opisania
Każda z nas inaczej reaguje, mnie męczyło takie ciągnięcie. Myślę że zawsze warto spytać swojego lekarza o to co sprawia że się niepikoisz ![]()
Ja miałam okropne bóle żołądka, przez wnętrzności wędrujące ku górze i macice która się powiększa nie życzę nikomu takiego bólu
Skręcało mnie na wymioty poty mnie oblewały teraz 31+3 i raz miałam taki ból dodatkowo mały mnie kopał ![]()
A jeżeli chodzi o okolice pępka, podbrzusza?
Ja tylko na początku czułam bóle jak na miesiaczke do 8 tygodnia i bóle pleców natomiast później już mnie nic nie bolało warto zapytać swojego lekarza dla świętego spokoju
wszytsko ci się rozciąga więc na pewno możesz czuć jakiś dyskomfort ale na twoim miejscu bym zadzwoniła do lekarza jeżeli masz możliwość bądź napisała sms
Kontaktowałam się i zalecił nospe dwa razy dziennie, a pisze na grupie żeby się dowiedzieć jak wyglądało to u was ![]()
Ja aktualnie 21+1, lekka zadyszka, do tego ciągle mnie coś dziubie w dole brzucha (ale tak znośnie) oprócz tego wszystko na 5 Na wadze + 3 kg, ruchy intensywne ![]()
35+1 I zaczyna się robić bardzo ciezko, wyjście do sklepu to jak maraton i częste twardnienie brzuszka
ale pociesza mnie fakt że koniec już lada chwila (oby nie za szybko oczywiście) ![]()
![]()
Gratulacje! Maluszek chyba robi sobie codzienne treningi gimnastyczne ![]()
. Te lekkie „dziubania” w dole brzucha to najczęściej efekt rozciągającej się macicy, więc nic dziwnego, że czasem daje o sobie znać, a +3 kg to świetny wynik!
Jak radzisz sobie z tą zadyszką?
To uczucie „maratonu” przy zwykłym wyjściu do sklepu zna wiele mam. Twardnienie brzucha w tym czasie też bywa częste – organizm po prostu robi próbne „treningi” przed wielkim finałem. Trzymaj się dzielnie, już naprawdę niewiele zostało! ![]()
22+2 od jakiegoś czasu zaczął mnie boleć lewy pośladek, na tyle że mam problem ze wstaniem z łóżka, pochyleniem się żeby sięgnąć przykładowo kubek
niby +10kg od początku ciąży, a niektórzy się dziwią, że ja w ogóle w niej jestem bo na pierwszy rzut oka nie widać, chyba że założę coś bardziej obcisłego
Dentystka dzisiaj do mnie że mam taki mały brzuszek w porównaniu z jej znajomą która jest w połowie 5 miesiąca, ale i mnie też to się inaczej rozkłada bo po ojcu wysoka jestem ![]()
36+6 ból pachwin potworny, i skurcze przepowiadające ale poza tym czujemy się świetnie, już spakowani, zwarci i gotowi ![]()
Cześć
ja jestem w 22 tyg . I czuję się świetnie .
Przytyłam 7 kg, nikt nic nie widzi jak nie wie
. byłam i jestem dość aktywna także ruch jest dla mnie kluczowy i bardzo pomocny ( zrobiłam dziś np. marszo-trucht 8 km po lesie).
Jedyne co to musiałam nauczyć się spać na lewym boku ( ja z tych co lubili na brzuchu
i od tego miewam bóle lewego biodra , ale też wiem , że one „ pracują „ także możliwe , że to jest przyczyną .
Cieszę się , że w końcu poczułam ruch bo już trochę się bałam
U mnie na liczniku juz 15+2, zmagałam się z jednodniowym przeziębieniem leżenie w łóżeczku i ciepłą kąpiel pomogla. Jestem ciągle bez sił, brak apetytu, nic nie smakuje, wszystko śmierdzi, na wadze -10kg. Zastanawiam się czy to przejdzie? Chciałabym móc zjeść coś ze smakiem. Mięso mnie odrzuca od samego początku ciąży. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie:)
Na szczęście przechodzi
od drugiego trymestru poziom hormonów się stabilizuje. U nas 22 tydzień i poza kością ogonową już nic nie boli, jest więcej siły, energii, zapachy nie bombardują już na każdym kroku, a na jedzonko jest coraz większa ochota. Jak przypomnę sobie początek ciąży to aż mnie wzdryga. Nie dość że wymioty, brak apetytu i ciągłe głodowanie to jeszcze przebodzcowanie i permanentne zmęczenie.
Dzięki za te slowa, dodają mi siły ![]()
A potem w trzecim trymestrze znowu gorzej ![]()
u mnie 33 tydzień (połowa). Jest momentami ciężko, ale ogólnie nie mam na co narzekać
chociaż dla mnie ciąża jest mega łaskawa, bo od początku czuje się świetnie, nie miałam żadnych dolegliwości typu wymioty itp. jedynie w pierwszym trymestrze jak wracałam z pracy to musiałam sobie zrobić drzemkę tak chociaż godzinę
i przeszkadzał mi zapach ryb, a także odrzuciło mnie od kawy. Potem w drugim przeszło ![]()