Depresja i stany lękowe - jak sobie radzić podczas starań?

Moi kochani, bardzo długo się zastanawiałam czy podejmować ten temat, ale widzę że aktywność wzrosła, miłe panie się wydajecie więc bądźcie wyrozumiałe. Macie jakies porady jak radzić sobie z epizodami depresyjnymi oraz stanami podlękowymi, podczas gdy staracie się o dziecko :tired_face: Chętnie posłucham osób które również zmagają się z takimi problemami, bo nie widziałam tu jeszcze tematu poświęconego strikte zdrowiu psychicznym! :pleading_face: Cieple Was Pozdrawiam :revolving_hearts:

11 polubień

Cześć Hanulko, słuchaj, to jest porządny temat, bo szczerze mówiąc mało się o tym mówi. Głównie słyszymy o depresji po porodzie, i tym okresie początkowym jak już dzidziuś zjawi się na Świat. Jestem trochę w temacie i nie ukrywam, radzenie sobie z takimi stanami jest bardzo uciążliwe. Raz jest lepiej, raz jest gorzej, ale może Team HiMommy coś poradzi :face_blowing_a_kiss:

7 polubień

Hej kochana! :smiling_face_with_three_hearts: To naprawdę ważny temat, który zasługuje na uwagę. Zgadzam się, że starania o dziecko to ogromny stres, a dodatkowo zmagać się z depresją i lękami może być bardzo przytłaczające. Wiem, jak ciężko jest czasem wyjść z tego błędnego koła myśli i emocji. :face_with_thermometer:
Osobiście staram się znaleźć balans i dawać sobie przestrzeń na odpoczynek bo to naprawdę ważne, by zadbać o zdrowie psychiczne,gdyż to wpływa też na naszą płodność. :love_letter: Codzienne małe rytuały, takie jak medytacja, spacery na świeżym powietrzu, czy rozmowa z bliską osobą, bardzo pomagają w obniżeniu poziomu lęku. Czasami także korzystam z terapii, co pomogło mi zrozumieć moje emocje i nauczyć się je lepiej zarządzać. :blush:
Z doświadczenia wiem, że warto być dla siebie łagodną i nie obwiniać się za to, że czasami jest trudno. Depresja czy lęki to nie wstyd, ale część procesu, z którym warto się zmierzyć, szukając wsparcia u specjalistów. :kissing_face: Ciepło Cię pozdrawiam i trzymam kciuki, byś znalazła wewnętrzną równowagę i spokój w tym całym procesie. :heart_with_arrow: Pamiętaj że jesteśmy w tym razem!!! :growing_heart:

10 polubień

Jejku, aż się łezka w oku kręci, ale masz rację. Wstyd to najgorsza emocja jaką można przez coś takiego czuć. W końcu jesteśmy tylko ludźmi

6 polubień

To czekamy obie w takim razie, ale cieszę się że jest nas więcej

7 polubień

Jest mi tak miło że czytam takie słowa. Serio traciłam zmysły że jestem z tym sama a tu okazuję się że nie. :face_holding_back_tears:

7 polubień

Ależ jasne że tak :grin: Wspierajmy się

7 polubień

To ty kochana jesteś bohaterką i kreatorem swojego losu. Cieszy mnie to że starasz się jak możesz, to popłaci, ten pot i łzy, wiem jak ci ciężko. :cry:

7 polubień

Doceniam odwagę do poruszania tak taboo tematów, bo czasem mam wrażenie że za mało o tym mówimy :broken_heart: Czekam rzetelnie na porady!

8 polubień

Dokładnie, jesteśmy w tym razem i będziemy! :love_letter: Damy sobię jakoś radę, ale terapia nie brzmi wcale źle, tylko jak się tu otworzyć

8 polubień

Musicie mnie nauczyć zaczynać swoje tematy bo dosłownie wyciągnęłas mi słowa z buzi

9 polubień

Jesteśmy tu dla Ciebie jeśli tylko czegoś potrzebujesz. Moja mama się zmagała z depresją i epizodami bipolarności więc coś o tym wiem…

9 polubień

Może jakieś treści video by nam załączyli moderatorzy, oczywiście z góry dziękujemy :heart_eyes:

11 polubień

O depresji nie musicie mi dużo mowić. Naoglądałam się w swoim życiu żeby zrozumieć że jest to jak najbardziej spotykane i nie tyle co leki ale właśnie ta terapia wiele daje.

9 polubień

Ja też grzcznie proszę HiMommy

9 polubień

Spokojnie dziewczyny, to świeży temat, napewno ktoś wkrótce odpowie!

8 polubień

No co ty, nigdy nie jesteśmy same. Wystarczy wiedziec gdzie szukać :wink:

7 polubień

Same historię już wiele dają ale myślę że porady video mogłyby się przydać

6 polubień

Tak zwana “mania” jest chyba jeszcze gorsza niż “depresja”

6 polubień

No ja mam nadzieje bo serio widze zapotrzebowanie ogromne

6 polubień