Jak radzicie sobie z presją otoczenia?

Cześć, kochane! :heart:

Otwieram nowy wątek, bo myślę, że to temat, który dotyka wielu z nas i często bywa bardzo trudny. Staramy się o dziecko, przeżywamy to na swój sposób, a tymczasem presja otoczenia potrafi być przytłaczająca… :pensive_face:

Ile razy słyszałyście pytania w stylu: „Kiedy w końcu zostanę babcią?”, „Na co wy czekacie?”, „A może się nie staracie wystarczająco?”?

Czasem to tylko ciekawość, a czasem słowa, które naprawdę bolą i wywołują stres. Niektórzy bliscy chcą dobrze, ale ich komentarze mogą sprawiać, że czujemy się jeszcze gorzej…

Jak sobie radzicie z takimi pytaniami? Czy macie swoje sposoby na unikanie niewygodnych rozmów? A może znalazłyście w rodzinie lub wśród przyjaciół osoby, które naprawdę Was wspierają?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami – razem możemy się wspierać i dawać sobie siłę! :heart:

10 polubień

Weź to już nawet nie jest żart, ja tu tracę w pełni zmysły. Jedyne co mam w głowie w takich momentach to młot pneumatyczny i osolemijo :rofl:

23 polubienia

Presja otoczenia to jedna z gorszych momentów całego procesu. Musisz być taka, albo taka, albo siaka i nijaka, pierz, gotuj, sprzątaj, odkurzaj, myj, odbierz, nalej, no ileż można :face_with_peeking_eye:

2 polubienia

Gabrysiu, jak to młodzież teraz mówi, zrelowałaś ze mną mocno :rofl:

9 polubień

Cieszy mnie to :pregnant_woman: Chyba pora założyć fanclub

20 polubień

Hejka Klaudia, mega mi miło że poruszasz takie tematy bo zdrowie psychiczne jest tak samo jak nie bardziej ważne od fizycznego. W końcu zaczyna się na tle nerwowym, a potem przechodzi w kule śnieżną. Jakies porady na radzenie sobie z tą presją i otoczeniem :grinning_face:

17 polubień

Presja jak to presja, nigdy nie za wiele :face_blowing_a_kiss: Niezniszczalne jesteśmy :squinting_face_with_tongue:

9 polubień

Coraz gorzej, im dalej w las tym mniejsza tolerancja na tego typu komentarze. Może jakieś dosadnę teksty żeby odpowiedzieć, ale z klasą

2 polubienia

Trzeba poruszać takie tematy! :smiling_face:

1 polubienie

Dokładnie w nas siła! :smiling_face:

1 polubienie

Najlepiej zbywać takie komentarze, zanim coś za dużo komuś powiemy przez przypadek, może warto zacząć od próby wyznaczenia granicy odnośnie wścibskości co do życia prywatnego :persevering_face:

1 polubienie