W którym tygodniu ciąży poszłyście na L4 już do rozwiązania? Mam pracę biurowa, i 8h przed komputerem. Codziennie boli mnie głowa i plecy od siedzenia. A mam takie zadania, że muszę być przy komputerze. Staram się odchodzić na 5 min co godzinę ale niewiele to daje. Zastanawiam się ile wytrzymam i jak lekarz podejdzie do kwestii zwolnienia. Jestem dopiero w I trymestrze.
Ja poszłam bardzo szybko. W ok 10 tc wybrałam dwa tygodnie urlopu, a później płynnie przeszłam na l4. Zgłoś lekarzowi dolegliwości i nie powinno być problemu.
Ja przez stres na początku prawie nie spałam w nocy, a później w pracy gdy miałam prowadzić spotkania online to łzawiły mi oczy ze zmęczenia, do tego bóle głowy i ogólne wyczerpanie… Nie żałuję, że tak szybko poszłam na zwolnienie, odpoczęłam jak nigdy ![]()
U mnie było podobnie, 8h przed komputerem i ból pleców, przerwy i rozciąganie niewiele dawały, w 15 tygodniu poszłam na l4, bo dłużej bym nie wytrzymała. Tak naprawdę powinnam to zrobić wcześniej, lekarz bez problemu wystawił zwolnienie, a wręcz dopytywał jaki charakter mają te bóle, bo niektóre mogą zwiastować poronienie (oczywiście nie straszę, ale warto zachować czujność). Myślę, że jeśli już teraz masz problemy z kręgosłupem to lepiej nie będzie, a dalsze siedzenie może tylko pogorszyć sprawę.
Ja poszłam odrazu jak się dowiedziałam czyli w 4 tygodniu pracuję w służbach mundurowych więc dla mnie innego wyjścia nie było i teraz wiem że to było najlepsze rozwiązanie bo i tak długo bym nie pracowała przez mdłości
Ja poszłam po skończeniu 26 tc, pracowałam jako fizjoterapeuta, ale głównie z tego powodu, że bolały mnie nogi od długiego stania, bo wykonywałam głównie terapię manualną z pacjentami ![]()
Ja poszłam w 19 tygodniu. Również mam pracę siedzącą, jestem stylistką paznokci. Myślałam, że dłużej popracuje, jednak też bolały mnie plecy, biodra, a po kilku godzinach podbrzusze.
Ja poszłam na zwolenienie koło 10 tc ale to ze względu na pracę zmianową 12h dzień noc i niebezpieczne warunki pracy to lekarz nawet się nie zastanawiał ja też nie