Kontrole z ZUSu

Hej Dziewczyny!

Kończę pierwszy trymestr i praktycznie od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim :confused: Teraz jest już wszystko dobrze, ale nie planuję już wracać do pracy. Chciałabym skorzystać z ostatnich dni pogody i może wyskoczyć gdzieś na przedłużony weekend, ale naczytałam się o kontrolach ZUSu.. :face_with_peeking_eye: Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy któraś z Was miała kiedykolwiek taką kontrolę w ciąży? :pregnant_woman:

Ściskam i pozdrawiam każdą z Was :cherry_blossom:

2 polubienia

Hej, też od samego początku ciąży jestem na zwolnieniu.

Nie dałam się zwariować, wyjeżdżałam do rodziców, czy też nad morze. Nie mam L4 leżącego i funkcjonować a przede wszystkim ruszać się trzeba :slight_smile:

Myślę że nie masz się czego obawiać :slight_smile: jeśli nie było jakiś dziwnych kombinacji przed pójściem na L4. Typu zatrudnienie bo ciąża, czy krótki staż pracy przed zwolnieniem lekarskim.

2 polubienia

Dzięki Natalia za pokrzepiające słowa :relieved_face: Mam podobne zdanie do Ciebie, ale chyba za dużo naczytałam się w internecie… Sama nie znam żadnej kobiety, która miałaby kontrolę z ZUSu w trakcie ciąży :wink:

1 polubienie

Też się kontroli obawiałam. Na l4 jestem od samego początku, czyli od początku kwietnia. Póki co do teraz nie miałam żadnej kontroli, A zdarzyły się wypady za miasto nad jezioro, odwiedziny u rodziców, babci na wsi. Wszystko oczywiście z umiarem. Generalnie to chyba nie kontrolują prawie wcale osób, które wcześniej nie nadużywały zwolnień. Znam też takie dziewczyny, co potrafiły na l4 ciążowym polecieć na wakacje za granicę :slight_smile:

1 polubienie

Wakacje za granicą to już dla mnie zbyt wysoki poziom ryzyka :face_with_peeking_eye:

Dzięki za wsparcie :heart:

2 polubienia

Mam koleżankę która została skontrolowana przez ZUS w trakcie ciąży. Była w domu:)

Dzisiaj moja ginekolog też potwierdziła, że miała pacjentki, które były kontrolowane :confused:

Czyli to nie legenda :face_savoring_food:

1 polubienie

Oczywiście, że kontrole się zdarzają. Nie bez powodu wystawia się zwolnienie, musi być jakiś powód (aczkolwiek wiadomo jak to jest w rzeczywistości). To że jesteśmy na l4 nie znaczy, że mamy dłuższy urlop :slight_smile: natomiast wyjście na spacer, zakupy nie jest niczym zakazanym.

2 polubienia

Hej!
Super, że czujesz się już lepiej i możesz spokojniej cieszyć się ciążą. Temat kontroli ZUS na zwolnieniu lekarskim faktycznie budzi sporo pytań i każda z mam może mieć inne doświadczenia. Najważniejsze jest to, żeby wykorzystywać L4 zgodnie z jego celem, czyli dbać o zdrowie i odpoczynek :smiling_face: