Zaparcia w ciąży

Kochane, czy miałyście problem z zaparciami w ciąży? Jestem w 13 tygodniu i chwilami mocno dają mi popalić. Macie na nie jakieś sprawdzone sposoby?

1 polubienie

U mnie świetnie sprawdza się kiwi! Kiwi na wieczór. I duże ilości wody :slight_smile:

1 polubienie

Pomaga też wypicie na czczo zalanego ciepłą wodą siemienia lnianego (niezmielonego).

Oprócz tego kefiry, maślanki, gruszki, śliwki - ogólnie dużo błonnika i dużo wody. Nie pomaga na pewno jasne pieczywo itp.

2 polubienia

U mnie pomogła jedynie zmiana suplementów ciążowych na te niezawierające żelaza. Hemoglobinę mam w porządku, więc mogłam sobie na to pozwolić. Poza tym żadna zmiana nawyków żywieniowych nic nie dawała

2 polubienia

Na początku również miałam taki problem, próbowałam pić siemię lniane, ale nie mogłam się do niego przekonać. Zaczęłam pić 1 małą butelkę kefiru co 1-2 dni, piłam go regularnie przez ok. 3 tygodnie i od tamtego czasu mam spokój, kefir pić przestałam a problemy nie wróciły. Piłam go w 10-13tc, dziś jestem w 20tc i od tamtego czasu ani razu nie pojawił się problem zaparć :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Hej! :cherry_blossom:
Zaparcia w ciąży to częsty problem. Pomaga picie wody, błonnik (np. owoce, suszone śliwki) i spacery. Jeśli będzie mocno dokuczać pamiętaj, że warto skonsultować się z lekarzem. :heart:

1 polubienie

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie wskazówki!

1 polubienie

A ja nie dodawałam nic do diety a usunęłam :grinning_face_with_smiling_eyes: wywaliłam duże ilości mąki, chlebów słodkich bułeczek itp… wywaliłam w większości gluten i jedzenie typu fast food i problem zaparć nie mnie nie dotyczy :slight_smile: jak zjem więcej glutenu np makaron lub na zamówimy z mężem burgera to na drugi dzień jest problem :slight_smile: nie ma znaczenia ile wody wypije :slight_smile:

1 polubienie