Mysle ze mit. Ponoc 15 kg to sklada sie na wage dziecka, łożysko, płyny, wielkość macicy, piersi itd. A reszta to tłuszcz , wiadomo zalezy od wielkości dzieci ale różnie ![]()
Ja jestem w 9tc w zasadzie waga to jakieś +1.5kg więc coś faktycznie szybko mi ona wzrosła… zaczynam się bać
ale fakt że wcześniej nie jadłam wg pieczywka a teraz tylko po tym nie wymiotuję z rana
mam wrażenie że mocno wodę zatrzymałam patrząc po udach najbardziej.. u Was też tak jest ? Macie jakieś sposoby że się pozbyć tej wody ? Oczywiście żeby nie było piję bardzo dużo wody więc tutaj nie chodzi o to
dziennie piję około 2-2,5 samej wody + zależy od dnia dodatkowe napoje
Tak, to normalne i kwestia hormonów
chyba nie ma na to rady, bo zwiększa się ogólnie objętość płynów w organizmie. Mi teraz na uczucie ciężkości i opuchnięcia pomaga masaż
Cześć Mamusie!
Waga w ciąży to bardzo indywidualna sprawa pamiętajcie niektóre mamy przybierają powoli, inne szybciej, i obie opcje mogą być zupełnie normalne. Do 22. tygodnia wiele kobiet przybiera od kilku do kilkunastu kilogramów, ale są też takie, które dopiero zaczynają tyć po I trymestrze.
Najważniejsze, żebyście się czuły dobrze i były pod opieką lekarza on zawsze najlepiej oceni, czy wszystko przebiega prawidłowo.
Ściskamy Was wszystkie mocno!
To ja 16+2 i cyk już +5kg ![]()
Ja do końca 2 trymestru co tydzień przybierałam na kg. Czasami było to 0,5 kg czasami trochę więcej. A teraz odkąd zaczęłam 3 trymestr od dwóch tygodni waga stoi w miejscu, gdzie niby czytałam, że w 3 trymestrze wzrost dzidziusia jest intensywny. Czy któraś z was miała taki przypadek?
Ja miałam podobnie. W 30.tygodniu zachorowałam i schudłam 1kg, potem przez kolejne 3 tyg przytyłam tylko 0,5kg. Umówiłam się do ginekologa tydzień przed planowaną wizytą, żeby zobaczyć czy masa dziecka jest prawidłowa. Całe szczęście dzidzia i tak rosła. Na wszelki wypadek możesz iść na USG skontrolować czy masa się zwiększa. W tym czasie trzeba być nadgorliwym ![]()
Też tak miałam po tygodniu spędzonym w szpitalu. Jak wróciłam do domu to chwilowo zwiększyłam ilość przyjmowanych kalorii i sytuacja wraca do normy. Natomiast na USG waga dziecka i tak się zwiększyła, więc pewnie o ile nie jest to permanentna sytuacja, to wszystko ok.
Dobrze, że sytuacja wróciła do normy. Czasem organizm po takich przejściach potrzebuje chwilowego wsparcia, a ważne, że maluszek rozwija się prawidłowo.
@Dorota001
@MartynaB Dobrze, że wszystko skończyło się dobrze. Masz rację w takich sytuacjach lepiej skontrolować rozwój maluszka, żeby mieć spokój i pewność, że wszystko jest w porządku.
U mnie ten sam problem. Trudno się było zdecydować czy czuć się źle z głodu czy z najedzenia🤭
Cześć Dziewczyny, chciałam Wam tylko dać znać żebyście nie przejmowały się zbytnio wagą i opuchlizna w ciąży. To minie, Wasze ciała potem się zregenerują w swoim czasie. Ja tydzień temu urodziłam przepiękną córeczkę i cała opuchlizna z ciała mi zeszła, wreszcie nie mam napuchniętych i ciężkich stóp. Ciało po porodzie wypaca dużo dodatkowych płynów. Oprócz tego w tydzień zleciało mi 8 kg. Do wagi sprzed ciąży brakuje mi jeszcze paru kilogramów ale karmienie piersią naprawdę pożytkuje dużo energii także bez ćwiczeń można i tak spalać ;).
Trzymajcie się i dużo zdrówka dla Was i Waszych maluchów
Taka aktualizacja 25+1 i +15kg
Na pocieszenie nie byłam ważona na czczo, no i miałam pełny pęcherz, więc może jednak ten 1kg-1.5kg, będzie mniej, ale nadal dużo. Diabetolog mnie chyba za to zje, chociaż cukry mam w porządku
ale pewnie stwierdzi, że za dużo, chociaż przy moich 175cm wzrostu nie widać, żebym jakoś mocno przytyła ![]()
Ja 26 tc + 2 i + 4 kg na plusie… przed ciążą byłam bardzo szczupła, wiem że teoretycznie powinno się przybrać 0,5 kg na tydzień.
Ale chyba też 3 trymestr to dopiero większy przyrost wagi , na to liczę.
Ja jestem w 23+5 i mam ok 2kg na plusie. Podobnie jak Ty przed ciąża byłam bardzo szczupła. Ważyłam ok 57 kg i w pierwszym trymestrze schudłam aż 5kg I dopiero od ok 20 tygodnia zaczęłam nadrabiać. Lekarz mówił żeby się nie przejmować, bo w trzecim trymestrze nadrobię plus jeszcze Święta przed nami ![]()
Jak to możliwe że tylko +2kg czy 4kg ![]()
ja jestem w 29tc i ma 11kg
byłam chora więc w 27tc schudłam 1kg chodzę na bieżni nie mogę dużo jeść bo mam straszną zgagę
a waga rośnie
jak to możliwe
do tego nawet za słodkim nie jestem
no ale jak malutka się rusza kopie i przekręca to wszystko traci nagle znaczenie ![]()
![]()
Może woda Ci się zatrzymuje skoro to nie kwestia apetytu i ilości kalorii? Każdy organizm jest inny, ja aktualnie+ 4,5 kg także idzie w górę😅
Plus taki, że ta waga po ciąży z tego co słyszę spada dosyć szybko, nie tak jakby po prostu tyle przytyć bez ciąży.
Woda swoją drogą
zatrzymuje się jak diabli ale już się przyzwyczaiłam
nie przejmuje się tym
moja siostra w ciąży przytyła 24kg 4 msc pozniej ważyła tyle co przed ciążą
bardzo dużo wpływa na wagę
mała już waży kilogram a jak doliczyć jeszcze krew wodę łożysko piersi (2rozmiery poszły do góry !
) to mam wrażenie że w zasadzie nic nie przytyłam ![]()
Tak czytam i aż wam trochę zazdroszczę tych kilogramów. Jestem w 19tc i jestem dalej na minusie teraz już na szczęście 1kg. Moja ginekolog mówi że mam się nie martwić, że dzidzia dobrze rośnie itd nie mniej u mnie nadal mdłości i zwyczajnie nie jestem w stanie jeść za dużo rzeczy. A dodam, że nie należę do najdrobniejszych osób i miałam nadwagę przed ciążą już więc jestem bardzo zaskoczona spadającą wagą. Najpierw w 1trymestrze spadłam 5kg, teraz nadrobiłam 4kg, ale od 3tyg stoję z wagą w miejscu.
Ja jutro wchodzę w 19 tydzień i na wadze nadal -10kg
ale jako że również startowałam z nadprogramowymi kilogramami, to się nie przejmuję, choć nie mogę się doczekać, aż zacznę jeść „normalnie”. Jestem bardzo ciekawa, jaki będzie finalny rezultat.
Przy wysokiej wadze pożądana jest redukcja masy ciała - ale wiadomo, to zależy ![]()