Cześć 
Powiedzcie mi czy któraś z was w trakcie ciąży miała problem ze spadającą ilością płytek krwi? U mnie spadły do 113 a jeszcze +/- 4 tygodnie i boję się że spadną jeszcze bardziej. Lekarz nie wie za bardzo co robić i odsyła mnie do lekarza ogólnego do którego nie mogę się dostać 
Hej
niestety pod koniec ciąży płytki krwi często spadają i trzeba tego pilnować, szczególnie w ostatnim miesiacu ciąży. Musi być ich odpowiednia ilość w razie gdyby zaszła potrzeba zrobić cesarskie cięcie, albo podać znieczulenie. Ja mam małopłytkowość immunologiczna. Normalnie mam od 100-120tys plytek krwi. W ciąży 80-90tys ale raz w tyg sprawdzam ich poziom i od poczatku jestem też pod opieką hematologa z ktorym mam ustalony plan działania. We wtorek mam zrobić morfologię, jesli wyjdzie ok 80tys to skierowanie do szpitala i dostanę leki na podniesienie plytek. Twoje płytki nie są jeszcze w krytycznym stanie, ale jeżeli zostało Ci 4 tyg do porodu to warto to skonsultować z hematologiem. Plus zrob sobie badanie płytek krwi na cytrynian, to jest dokładniejsza metoda liczenia płytek krwi 
Dziękuję za odpowiedź 
Właśnie w tej metodzie na cytrynian wyszło mi 113 a w normalnej 118. Dwa tygodnie temu miałam 121 więc się martwię, czy nie jest to za szybki spadek 
A czy do hematologa potrzebne jest jakieś skierowanie?
Warto kontrolować
szczególnie w tych ostatnich tygodniach, bo właśnie te płytki lubią szybko spadać na końcówce ciąży. Nie mam pojęcia czy jest potrzebne skierowanie, bo do hematologa chodzę prywatnie. Niestety w moim mieście ciężko jest o wizytę na NFZ. Zresztą do swojej pani hematolog chodziłam Jeszcze przed ciążą
. Nie stresuj się na zapas, bo może się okazać, że własnie Twoje płytki już spadły i już będą się utrzymać na stałym poziomie. Zwaracaj tylko uwagę na krwawienia np z dziąseł, nosa i czy pojawiają Ci się jakieś pękające naczynka. Jeśli się pojawi coś takiego zgłoś to lekarzowi:)
Najwyżej poczekam do wyników kolejnych badań i wtedy będę reagować, bo może faktycznie być tak jak mówisz, że spadły do tego poziomu i tak może już zostać
póki co żadnego krwawienia nie mam więc niech tak zostanie 
Dzięki wielkie za wsparcie, trochę mnie uspokoiłaś! 
1 polubienie