Sen w ciąży - jak sobie radzicie

Hej, jak u Was wygląda sen? Często przebudzacie się w nocy?
Ja w pierwszym trymestrze chodziłam spać wcześnie, robiłam sobie też drzemki w ciągu dnia jeśli miałam możliwość. Budziłam się wtedy w miarę wypoczęta, bo sen był ciągły.
Od połowy drugiego trymestru wybudzam się ok 3-4 razy w nocy podczas przekręcania się na drugi bok :(. Trochę mnie to martwi, bo nie wiem czy zapewniam sobie dostateczną ilość snu.. Jak to wygląda u Was?

1 polubienie

Jestem w 3 trymestrze i wydaje mi się że wgl nie śpię :sleeping_face: chodzę ciągle do toalety

2 polubienia

Nie radzę sobie :sob: całą ciążę w sumie nie śpię, a trzeci trymestr to już w ogóle. Już pomijając częste wizyty w toalecie, po prostu nie mogę zasnąć a jak już się uda to dzidzia kopie i mnie wybudza i całe noce mam nieprzespane. Jedynie drzemki w dzień mnie trochę ratują :face_with_peeking_eye:

2 polubienia

Rozumiem cię. U mnie jest to samo. Niby mam tą poduszkę ciążową, ale już sama nie wiem czy ona mi bardziej nie przeszkadza :thinking: jak już się ułożę i zasnę to mała zaczyna wojnę albo spacerek do łazienki… już odliczam dni do porodu

1 polubienie

Ja za to od poczatku ciazy stalam sie rannym ptaszkiem. Bez roznicy czy poloze sie spac o 20 czy o 1 w nocy to i tak zawsze wstane w miare wyspana okolo 6 rano bez budzika.

1 polubienie

Mam na pokładzie 8 miesięcznego syna i mogę doradzić - ciesz się chociaż takim snem :sweat_smile: a jeśli na poważnie, to tak organizm przygotowuje Cię do częstych pobudek do bobasa :smiling_face: na szkole rodzenia o tym opowiadała nam położna

4 polubienia

Hej Kochana! :growing_heart:
Sen w ciąży potrafi naprawdę dać w kość szczególnie od drugiego trymestru, gdy ciało zaczyna się intensywniej zmieniać. To całkiem normalne, że wybudzasz się kilka razy w nocy, zwłaszcza przy przekręcaniu się z boku na bok czy potrzebie pójścia do toalety. To, że wcześniej miałaś głębszy, ciągły sen, też się często zdarza wiele Mamusiek odczuwa największe zmęczenie właśnie w pierwszym trymestrze, a później zaczynają się nocne wybudzenia.

Kilka rzeczy może pomóc: poduszka ciążowa (np. typu C lub U), lekkie wieczorne rozciąganie, unikanie ekranów przed snem lub regularny rytuał wieczorny, nawet jeśli jest krótki.

Jeśli tylko możesz, korzystaj z drzemek w ciągu dnia Twój organizm wie, czego potrzebuje . Nie jesteś sama wiele Mam doświadcza tego samego!

Przytulamy i życzymy przespanych nocy!
Zespół HiMommy :two_hearts:

1 polubienie

Kochana, brak snu jest bardzo częsty w trzecim trymestrze, częste wizyty w toalecie i kopniaki w nocy potrafią dać w kość :disappointed_face: Dobrze, że drzemki w dzień trochę Cię ratują korzystaj z nich ile się da!

Nie jesteś sama, to minie trzymamy za Ciebie mocno kciuki :yellow_heart:
Zespół HiMommy :two_hearts:

Co zrobić, kiedy drzemki w ciągu dnia nie wchodzą w grę z uwagi na pracę zawodową? Aktualnie 23 tydzień. Mam bardzo mało głębokiego snu, sen jest fragmentaryczny i ciągle czuję się niewyspana :frowning:

1 polubienie

Sen to ogólnie bardzo częsty problem w ciąży :disappointed_face: Jeśli drzemki odpadają, spróbuj zadbać o jakość snu nocnego, jeżeli tak jak mówisz masz bardzo mało głębokiego snu to może warto zadbać o wieczorne wyciszenie, sen na lewym boku z poduszką, ograniczenie płynów przed snem. Nawet krótkie przerwy w pracy na oddech czy świeże powietrze mogą trochę pomóc. Warto też sprawdzić u lekarza poziom żelaza jego niedobór często pogarsza sen. Trzymaj się! :heart: @dominika.boladz