Problemy ze złapaniem pełnego oddechu

Witam wszystkich

Obecnie mam końcówkę 19 tygodnia i od jakiegoś czasu pojawia się u mnie problem ze złapaniem „pełnego oddechu”.
Czy Wam też się tak dzieje lub działo? Jak sobie z tym radziłyście?
Ja niestety z powodu dawnych problemów z oddychaniem przy dłuższym braku możliwości złapania pełnego oddechu zaczynam wpadać w panikę i tym gorzej jest mi złapać oddech. Jestem na bieżąco z tymi informacjami z moim lekarzem i z uwagi na przeszłość mam zaleconą wizytę u psychologa aby z nim przegadać temat również pod kątem późniejszego porodu.

Ale ciekawa jestem czy Wam się takie coś przydarzyło i jak sobie z tym ewentualnie radziłyście.

2 polubienia

Tak! U mnie również spłycił się oddech. Brzuch naciska na przeponę. Szczególnie mam problem z oddychaniem po zbyt dużym posiłku lub opiciu się wodą. Dodatkowo mam lekką anemię, co też może powodować transport tlenu.

1 polubienie

Problemy z łapaniem pełnego oddechu to coś, co wiele mam zna z własnego doświadczenia, zwłaszcza gdy dochodzi stres i niepokój. Super, że masz wsparcie lekarza i psychologa, to naprawdę ważne.

Może pomogą Ci proste techniki, jak spokojne, powolne oddychanie albo krótkie ćwiczenia relaksacyjne wiele mam mówi, że to naprawdę im pomagało. Na forum na pewno znajdziesz też inne mamy, które przeżywały podobne rzeczy i chętnie podpowiedzą, jak sobie radzić.

Trzymaj się ciepło, nie jesteś sama!

1 polubienie