Postanowiliśmy otworzyć ważny, choć trudny wątek – czy są w ciąży rzeczy, które Was po prostu przerażają? Czy są myśli dotyczące Waszego ciała, zdrowia, porodu, które trudno Wam nawet wypowiedzieć na głos – nawet w rozmowie z bliskimi?
Ten temat powstał po to, by dać Wam przestrzeń do wygadania się – anonimowo, bez oceniania, bez wstydu. Bo każda emocja ma prawo się pojawić i zasługuje na zrozumienie.
Jeśli coś siedzi Wam w głowie – dajcie znać. Rozmawiajmy o wszystkim. Jesteśmy tu dla Was!
Oczywiście,że są takie myśli czy poród przebiegnie pomyślnie,czy nie będzie nacięcia krocza? Jakie to wogóle przeżycie ..sam poród…czy z dzieckiem będzie wszystkie dobrze..czy nie zakręci w pępowine…pojawiają się takie myśli
Ja się stresowałam głównie pierwszymi badaniami prenatalnymi, czyli się nie okaże, że dzidziuś jest chory. Teraz już jestem w ósmym miesiącu ciąży i mam przelotne myśli, które mnie martwią co do porodu i dziecka czy wszystko jest ok, ale staram się myśleć pozytywnie, bo stres nie służy co do cięcia krocza czy pęknięcia-polecam robić ćwiczenia rozluźniające krocze. Świadomość tego że robię wszystko co mogę żeby tego uniknąć pozytywnie wpływa na myślenie.
Najbardziej się boję i stresuje czy uda mi się utrzymać tą ciążę. Przed każdym badaniem USG jestem przerażona że usłyszę coś w stylu „nie mam dobrych wiadomości .., niestety ale ciąża przestała się rozwijać „ aż mi się płakać chce jak o tym piszę.. nie umiem przestać się tym stresować. To jak na zawołanie gdy czekam przed gabinetem lekarza …
Te myśli są zupełnie naturalne i zrozumiałe. Poród to ogromne wyzwanie, a obawy o zdrowie maluszka czy nacięcie krocza pojawiają się u wielu mam. Ważne, by dać sobie przestrzeń na te lęki i pamiętać, że mamy wsparcie lekarzy i położnych. Zaufaj swojemu ciału i bądź spokojna – wszystko pójdzie dobrze!
Kochana @KasiaKropkaK zaufaj, że Twoje ciało i maluszek wiedzą, co robić. Regularne wizyty u lekarza mogą pomóc rozwiać wątpliwości i poczuć się pewniej. Gdybyś chciała czymkolwiek porozmawiać dawaj znać! Jesteśmy tu dla Ciebie!
Wiemy, jak bardzo to musi być stresujące. Czekanie na wyniki i obawa, że coś może pójść nie tak, to ogromne emocje, przez które przechodzi wiele kobiet. Twoje lęki są absolutnie naturalne, ale pamiętaj, że masz prawo do tych emocji. Jeśli czujesz się przytłoczona, warto porozmawiać o tym z lekarzem, który może pomóc Ci poczuć się bardziej pewnie. Trzymam kciuki, aby wszystko było w porządku, a maluszek rozwijał się jak najlepiej, a Mamusia czuła coraz lepiej.