Cześć dziewczyny! Mam taki problem. Jestem w pierwszej ciąży i panicznie boję się porodu. Boją się bólu, powikłań, ewentualnego nacinania i tego, jak później dojdę do siebie. Jak to wyglądało u Was? Czy rzeczywiście jest się czego bać, a jeśli tak, to co zrobić, żeby poród był mniej bolesny?
Cześć! Twój strach przed porodem jest zupełnie naturalny! Wiele przyszłych mam ma podobne obawy. Warto np zapisać się na szkołę rodzenia, gdzie dowiesz się o wielu rzeczach przykładowo jak działa ciało podczas porodu i jakie masz opcje na łagodzenia bólu. Możesz też porozmawiać z położną o swoich obawach i przygotować również plan porodu. Pamiętaj, że ciało jest do tego stworzone, a personel medyczny jest po to, by Ci pomóc. Pamiętaj to żaden wstyd bać się czegoś co jest dla nas obce i nowe! Trzymamy kciuki za Ciebie!
Jezu ja tez tak mam normalnie sie boje wszystkiego tego bolu niby wiem ze daja wszyscy rade nie, ale no juz mam tez swoje… i boje sie, pogrzebuje wsparcia
Wsparcie to jeden z najważniejszych komponentów, także rozumiem totalnie
Dokładnie! Wsparcie w ciąży i po porodzie to naprawdę podstawa. Bez niego wszystko staje się trudniejsze. Czasem wystarczy rozmowa z kimś, kto przeżył to samo, żeby poczuć się lepiej.