Jak przestać bać się porodu?

Cześć dziewczyny! Mam taki problem. Jestem w pierwszej ciąży i panicznie boję się porodu. Boją się bólu, powikłań, ewentualnego nacinania i tego, jak później dojdę do siebie. Jak to wyglądało u Was? Czy rzeczywiście jest się czego bać, a jeśli tak, to co zrobić, żeby poród był mniej bolesny?

3 polubienia

Cześć! Twój strach przed porodem jest zupełnie naturalny! Wiele przyszłych mam ma podobne obawy. Warto np zapisać się na szkołę rodzenia, gdzie dowiesz się o wielu rzeczach przykładowo jak działa ciało podczas porodu i jakie masz opcje na łagodzenia bólu. Możesz też porozmawiać z położną o swoich obawach i przygotować również plan porodu. Pamiętaj, że ciało jest do tego stworzone, a personel medyczny jest po to, by Ci pomóc. Pamiętaj to żaden wstyd bać się czegoś co jest dla nas obce i nowe! Trzymamy kciuki za Ciebie! :heart:

1 polubienie

Jezu ja tez tak mam normalnie sie boje wszystkiego tego bolu niby wiem ze daja wszyscy rade nie, ale no juz mam tez swoje… i boje sie, pogrzebuje wsparcia :frowning:

2 polubienia

Wsparcie to jeden z najważniejszych komponentów, także rozumiem totalnie

1 polubienie

Dokładnie! Wsparcie w ciąży i po porodzie to naprawdę podstawa. Bez niego wszystko staje się trudniejsze. Czasem wystarczy rozmowa z kimś, kto przeżył to samo, żeby poczuć się lepiej.