Jak prawnie informować w pracy?

Hej
Czy muszę w pracy wykazać pismo od lekarza że jestem w trakcie ciąży ? Nawet jeśli nie idę na zwolnienie lekarskie w najbliższym czasie ( albo przynajmniej nie planuje iść ) czy wystarczy słowna informacja do HR lub przełożonego ?
Lekarz powiedział że jak nie idę na zwolnienie to nie muszę dawać zaświadczenia , ale martwi mnie czy jak powiem w pracy to nadal jestem chroniona od zwolnienia ? Czy dopiero jak dostarczę oficjalne pismo od lekarza ?

Weź to zaświadczenie. To nie jest równoznaczne ze zwolnieniem lekarskim, a prawnie będziesz chroniona (w zależności od charakteru Twojej pracy będą brane pod uwagę różne czynniki typu nadgodziny, możliwość pracy zdalnej, zakres obowiązków itd.).

Jeśli jesteś na UoP to pracodawca nie może Cię zwolnić. Ja przedłożyłam na początku to zaświadczenie a na zwolnienie lekarskie poszłam dopiero w 5 msc.

Ja bym wzięła zaświadczenie. Dzięki temu masz potwierdzenie, że przysługuje Ci więcej przerwy w pracy, brak nadgodzin i ewentualnie inne benefity przewidziane przez pracodawcę :slight_smile:

To kwestia tego czy chcesz aby pracodawca juz wiedzial o Twojej ciazy czy nie. Ochrona w ciazy (np. Przed zwolnieniem) przysluguje z samego faktu bycia w ciazy a nie posiadania zaswiadczenia. Zaswiadczenie mozesz okazac dopiero kiedy bedzie podbramkowa sytuacja. Nie ma obowiazku informowac pracodawcy wczesniej. Jezeli zaswiadczenie ma Ci umozliwic otrzymanie wiecej przerw, latwiejsze warunki pracy, mozliwosc wychodzenia na badania w trakcie pracy to pewnie. To do zastanowienia jaka jest sytuacja i klimat w pracy. Wiadomo jak teraz jest czasem sama informacja o ciazy juz “psuje” relacje i inaczej nastawia pracodawce, ktory wie ze niedlugo nas nie bedzie. I skoro pojawil sie ten temat, to warto dodac ze nie ma czegos takiego jak ochrona dopiero po 12 tygodniu ciazy -to mit. Chronione jestesmy od poczatku. Z samego faktu bycia w ciazy. Mowie bo czesto kobiety o to sie martwia. Przepraszam ze sie wymadrzam dziewczyny, ale jestem prawnikiem🤣 to jest we krwi a na zwolnieniu nie mam sie gdzie wyżyć

4 polubienia

Pięknie dziękujemy za rozbudowaną odpowiedź! :smiling_face_with_three_hearts: