Dziewczyny powiedzcie mi proszę kiedy zaczęłyście czuć ruchy maleństwa. Ja jestem w 20+1 tc i nic… Byłam w tamtym tygodniu u ginekologa i Pani doktor powiedziała, że mam jeszcze dwa tygodnie i że na początku to może być tylko takie przelewanie się. Tyle, że ja naprawdę nic nie czuje, słyszę czasem jak bulgocze w brzuchu w szczególności, gdy mąż dużo rozmawia do małego, ale ruchów żadnych. Jest to moja pierwsza ciąża, może to dlatego, ale przed ciąża czułam nawet przelewanie wody, gdy wypiłam ją na psuty żołądek, a tu nic. Zaczyna mnie to coraz bardziej stresować, a z tego co powiedziała Pani doktor został mi tydzień…
Ja jestem 13+3 i zaczynam powoli czuć delikatne smyranie w okolicach pęcherza, bardzo nisko i zazwyczaj tylko rano po przebudzeniu. Wydaje mi się, że to kiedy „powinnaś” czuć ruchy dziecka jest nieokreślone w czasie, tak samo porównując rozmiar brzucha do danego msc. Jedna mama może w 4 msc nie mieć brzuszka wcale, a druga może mieć go już całkiem sporego. To również moja pierwsza ciąża i nie wydaje mi się byś miała powód do niepokoju zwłaszcza kiedy USG i prenatalne wychodzą wzorowo. Daj sobie czas ![]()
Ja te pierwsze, nazwę to drapania, czułam chyba w 15 tc. Wszystko jest uzależnione od tego gdzie masz łożysko, gdzie jest dziecko, w którą stronę ułożone, jeżeli plecami w stronę twojego brzucha, to ruchów nie będzie, a lekarki nie słuchaj, nie masz tygodnia. Ruchy mogą się pojawić późno. Czytała że niektóre czuły dopiero w 25/30 tc. Masz czas. Czasem możesz spróbować to wyczuć. Połóż się na plecach, w ciszy, wsłuchaj się w swoje ciało. A wcześniej możesz zjeść coś słodkiego albo napić się czegoś zimnego. To pomaga. I nie stresuj się. Jeżeli dziecko się rozwija prawidłowo, nie masz powodów do niepokoju ![]()
Nie przejmuj się
ja pierwsze ruchy poczułam dopiero w pierwszy dzień 21 tygodnia. Też już trochę się martwiłam, bo jestem szczupła i teoretycznie powinno to nastąpić wcześniej, ale najważniejsze że dzidzia się rozwija i prawidłowo rośnie. Ten pierwszy ruch to były takie jakby bąbelki, lekko poniżej pępka ![]()
Ja około 20 tygodnia poczułam pierwsze ruchy. U każdego wygląda to inaczej. Jak łożysko jest na przedniej ścianie to podobno czuć dużo później
Byłam w podobnej sytuacji, jestem szczupła i każdy mi mówił, że szybko poczuje ruchy dziecka. Był 20 tydzień, a ja nie czułam nic. Próbowałam kłaść się na boku, jeść coś słodkiego- byłam nawet na dodatkowej wizycie u ginekologa, ale Pani doktor uspokajała mnie mówiąc, że mam czas. To moja pierwsza ciąża i łożysko na przedniej ścianie. Nie czułam żadnych bąbelków, smyrania, głaskania tak jak wszyscy to opisują. Dopiero 20+5 poczułam pierwsze ruchy, takie już dosyć znaczące jakby stukanie, ale też nie byłam pewna czy to na pewno dziecko. Następne 2 dni obserwowałam brzuszek, a od 21+4 czuję je już bardzo mocno, regularnie i wiem, że to moja córeczka nie da się tego pomylić. Ruchy czuć już też przez brzuszek, mąż też wielokrotnie tego doświadczył. Także nie martw się kochana na zapas (choć ja to samo słyszałam i czytałam i mnie to nie uspokajało) ale na dniach i Ty poczujesz ![]()
Dużo też zależy od położenia łożyska, tak jak u mnie:) gdy łożysko położone jest z przodu (na przedniej ścianie macicy) wtedy tłumi ruchy dziecka)
Ja poczułam mocno pierwszy raz ostatniego dnia 19 tygodnia ![]()
A pierwszy raz i tylko raz poczułam już 13 tygodnia jak leżałam plackiem na łóżku ![]()
![]()
Dziękuję dziewczyny za uspokojenie mnie, bo naprawdę zaczynałam się martwić. Wczoraj wieczorem jednak Gabryś kopnął swojego tatę w ucho, gdy ten nasłuchiwał jak przewraca się w brzuchu. Obydwoje zdębieliśmy, myśleliśmy, że ten pierwszy ruch to będzie takie łaskotanie, a tu takie zaskoczenie, bo obydwoje go poczuliśmy. Dzisiaj też parę razy już go czułam, nie tak mocno jak wtedy, ale jednak czuje jak się rusza i kamień z serca mi spadł
![]()
Cudownie! Czyli wychodzi na to, że niektóre bobaski jak mój i Twój potrafią pominąć fazę delikatnych sygnałów tylko od razu przechodzą do porządnego dawania o sobie znać
zdrówka dla Was!
Jestem w 16 tygodniu czwartej ciąży i jeszcze nic nie czułam. W poprzednich dopiero po 20 tygodniu czułam takie ruchu, że miałam pewność, że to dziecko, więc dość późno, ale w każdej ciąży mam łożysko na przedniej ścianie ![]()
Poczułam pierwszy raz w 19 tygodniu, teraz jestem w 21 i czuje wyraźnie, po kilkadziesiąt razy dziennie z różnych stron. Szczególnie jak leżę na boku, siedzę. Jak chodzę nie ![]()
Nasze czasami tak potrafi kopnąć że aż widać:joy:
A wcale nie jestem szczupła osoba. też przygotuj się na ciche dni i na ADHD ![]()
Pierwsze takie bąbelki i pełzanie około 14-15tc ale nie była do końca pewna
od 21tc czuję ją regularnie ![]()
Trochę może zależeć od ułożenia łożyska i ilości Twojej tkanki tłuszczowej bo to też amortyzuje. Ja mam łożysko z przodu brzucha i pierwsze ruch poczułam 28 tc. Lekarz powiedział że z łożyskiem z przodu to normalne że ruch poczuje się w późniejszym czasie
Spokojnie, Ja od 23 tygodnia zacząłam czuć jak stałam lub chodziłam
Ja czuję ruchy już od 18 tc, na początku były bardzo delikatne, a teraz jak pływająca rybka w brzuszku, która co jakiś czas się wynurza, szczególnie jak się położę lub siedzę ![]()
![]()