Ruchy dziecka kiedy?

Hej jestem w 18. tygodniu i nie mogę się doczekać, aż poczuję pierwsze ruchy maluszka! :face_holding_back_tears: Kiedy Wy poczułyście swoje pierwsze kopniaczki? Czy to było bardziej jak muskanie, bulgotanie, a może od razu wyraźne ruchy?

3 polubienia

Gdzieś nie wiem około 18. tygodnia, ale na początku to raczej delikatne muskanie, jakby bąbelki w brzuchu

2 polubienia

No to już blisko jesteś, napewno w niedługim czasie będziesz w stanie wyczuć

1 polubienie

To wspaniały moment, kiedy zaczynasz odczuwać pierwsze ruchy maluszka! :blush: W 18. tygodniu niektóre mamy już mogą poczuć delikatne ruchy, ale u każdej kobiety to może być trochę inaczej. Na początku często przypomina to takie delikatne muskanie lub bąbelkowanie, jakby coś “wzdrygnęło” w brzuszku. Dopiero z czasem ruchy stają się bardziej wyraźne – czasem może to być bardziej jak delikatne kopniaczki, inne mamy opisują to jako uczucie “mrówek” lub “balonika”.

Warto pamiętać, że czas, kiedy poczujesz pierwsze ruchy, zależy od wielu czynników: pozycji łożyska, budowy ciała, a nawet od tego, czy to twoja pierwsza ciąża. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, ale czekaj cierpliwie – te momenty są naprawdę magiczne! :sparkling_heart:

Ja zaczelam czuc dopiero w 21, a intensywnie od 24:)

1 polubienie

A aktualnie jesteś w którym tygodniu? :smiling_face:

25 tydzien;) jeszcze troszke przed nami

1 polubienie

Jak się czujesz aktualnie? :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Bardzo dobrze, szczesliwa, pelna energii :flexed_biceps:t2:

1 polubienie

Czyli ciąża Ci po prostu służy można powiedzieć! :light_blue_heart: to twoja pierwsza?