Jak radzicie sobie z rozczarowaniem po nieudanej próbie?

Hej dziewczyny,
staramy się z mężem o dziecko już od kilku miesięcy i niestety wciąż nic… Za każdym razem, gdy przychodzi okres, czuję ogromne rozczarowanie. Staram się być pozytywna, ale czasem jest ciężko.

Czy macie jakieś sposoby na to, żeby nie załamywać się po kolejnej nieudanej próbie? Jak sobie z tym radzicie? Będę wdzięczna za każdą radę i wsparcie! :heart:

1 polubienie

Hej! Mam podobnie, wiesz co po prostu musimy sobie dać czas, robiłaś wszystkie badania?

tak robiłam już wszystkie z krwi i wyniki okej

Emilka, doskonale Cię rozumiem… :yellow_heart: Każdy kolejny cykl to nadzieja, oczekiwanie, a potem ogromne rozczarowanie, jeśli znów się nie udało. To naprawdę trudne emocjonalnie, ale pamiętaj – nie jesteś w tym sama. :heart:

Ja sama staram się myśleć o tym w kategoriach procesu, a nie porażki. To, że teraz się nie udało, nie znaczy, że nigdy się nie uda! Oto kilka rzeczy, które mogą pomóc:

:sparkles: Pozwól sobie na emocje – płacz, złość, smutek – to normalne. Nie tłum tego w sobie, tylko daj sobie chwilę na przeżycie rozczarowania.

:sparkles: Zrób coś dla siebie – po okresie zaczyna się nowa szansa, ale zanim do tego przejdziesz, zadbaj o siebie: długa kąpiel, kawa z przyjaciółką, nowa książka, cokolwiek, co sprawia Ci radość.

:sparkles: Nie patrz na czas – patrz na kroki – może warto zrobić jakieś badania? Sprawdzić tarczycę, progesteron, witaminy? To daje poczucie, że masz wpływ na sytuację.

:sparkles: Dziel się swoimi emocjami – z mężem, z nami tutaj, z kimś, kto Cię wspiera. Wypowiedzenie tego na głos sprawia, że ból staje się lżejszy.

:sparkles: Znajdź coś, co przypomina Ci, że życie to nie tylko starania – nowe hobby, sport, wyjazd, nawet coś małego jak cotygodniowe wyjście na kawę w fajne miejsce. Czasem potrzeba chwili oddechu od myśli „czy to już?”.

I pamiętaj, każdy cykl to nowa szansa. Może ten właśnie będzie tym szczęśliwym? :yellow_heart::sparkles: Ściskam Cię mocno! :heart:

a “przyszły” tata był już też na badaniach?

Szczerze mówiąc to sobie nie radzę…

12 polubień

Hej czy chciałabyś o tym może porozmawiać?

4 polubienia