Jestem w drugim trymestrze, zaczynają atakować
Mnie straszne skurcze w łydkach w nocy, macie jakiś dobry suplement do polecenia lub coś innego?
Też mam ten problem😫 koleżanka w pracy poleciła mi ASPARGIN, jest napisane że bezpieczny dla kobiet w ciąży ale może mimo wszystko lepiej zapytać swojego lekqrza
Skurcze łydek w ciąży, szczególnie w nocy, to dość częsta dolegliwość wiele przyszłych Mamusi nas o to pyta. Polecamy przede wszystkim zadbać o odpowiedni poziom magnezu, potasu i wapnia ich niedobory często są przyczyną takich skurczów. Warto skonsultować z lekarzem suplementację, np. magnezu (często polecane są preparaty z B6), bo każda ciąża jest inna i suplementy powinny być dobrze dobrane!
Innym sposobem jest delikatne rozciąganie łydek przed snem, również masaż czy picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia może pomóc. Trzymamy kciuki za spokojniejsze noce!
Ja mialam okropne skurcze, lekarz zalecil podwojna dawke magnezu SLOWMAG na noc i przeszlo
Magnez rzeczywiście bywa często zalecany przy takich dolegliwościach szczególnie w formie o przedłużonym uwalnianiu. Pamiętajcie, Mamusie, żeby każdą suplementację ustalać indywidualnie z lekarzem prowadzącym, tak jak @adkaprincess zrobiłaś
Ja długo przed ciążą zaczęłam suplementowac magnez. Glicynia rano i taurynian wieczorem. Lekarz potwierdził że mogę kontynuować. Bardzo pomógł mi z zasypianiem przed ciążą i teraz nie mam żadnych dolegliwości skurczowych.
Także ja polecam, ale tak jak piszą koleżanki warto skonsultować z lekarzem zanim cokolwiek włączysz do suplementacji
Dokładnie! Dziękujemy za podzielenie się swoim doświadczeniem!