Hej, dziś 15 tydzień i 4 dzień ciąży, do tej pory suplementowałam Kwas foliowy 0,8mg, Witaminę D oraz Magnez, ale dziś się dowiedziałam, że już od początku II trymestru powinnam przyjmować witaminy dla kobiet w ciąży, czy wcześniejsza suplementacja mogła zaszkodzić? Zbyt duża dawka kwasu foliowego ?
Wiem, że to frustrująca odpowiedź, ale najlepiej zapytaj lekarza.
Ja w 1 trymestrze brałam Pregna Start i Pregna DHA, od 2 trymestru Pregna Plus, Pregna DHA x2 i podwójna dawka magnezu.
Nie sugeruj sie nikim, wszystko jest też zależne od badań i przebiegu ciąży oraz praktyk Twojego lekarza prowadzącego.
Ja brałam dużą dawkę kwasu foliowego w I trymestrze około 2 mg. Ginekolog powiedział, że to nie zaszkodzi w żaden sposób.
Hej! Nie martw się na zapas to bardzo dobrze, że suplementowałaś kwas foliowy, witaminę D i magnez, bo to są kluczowe składniki na początku ciąży. Dawka 0,8 mg kwasu foliowego jest bezpieczna, a nawet często zalecana (standardowo zaleca się 0,4–0,8 mg), więc nie powinna zaszkodzić wręcz przeciwnie, wspierała prawidłowy rozwój układu nerwowego maluszka.
Witaminy dla kobiet w ciąży w II trymestrze są zalecane głównie dlatego, że zawierają dodatkowe składniki (jak jod, żelazo, DHA), które mogą być potrzebne w dalszym rozwoju ciąży, ale jeśli do tej pory Twoja dieta była zróżnicowana i miałaś dobre wyniki badań, to wszystko najprawdopodobniej jest w porządku. Teraz możesz po prostu przejść na kompleksowe witaminy dla kobiet w ciąży.
W razie wątpliwości pamiętaj, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym on najlepiej dopasuje suplementację do Twoich indywidualnych potrzeb. Jak się czujesz w tym drugim trymestrze? Daj Nam znać! @markowska.roksana97
Cieszymy się bardzo, że dajecie sobie wzajemnie odpowiedzi!