Dziwne objawy , swędząca skóra

Dziewczyny czy któraś miała problem z suchą skórą a raczej sucha i swędząca? Dosłownie drapie się po nogach co kilka dni mam wieczór gdzie łydki,uda mnie swędzą :face_with_peeking_eye:16 tydzień ciąży .

Ja też teraz 16tc, ale od prawie samego początku miałam bardzo suchą skórę na dłoniach i nie mogłam sobie z nią poradzić, jak dowiedziałam się o ciąży to odstawiłam leki na alergię i chociaż wcześniej nie miałam alergii skórnych to po odstawieniu leków zaczęła mi wyłazić jakaś swędząca wysypka jak tylko próbowałam czymkolwiek te ręce posmarować, nawet po naturalnych olejach czy kremach aptecznych do skóry atopowej. Musiałam zaraz lecieć myć ręce, bo nie dało się wytrzymać. W końcu trafiłam na krem, który mi się sprawdza i nie uczula i udało się to jakoś opanować. Ale co ciekawe, dotyczy to u mnie tylko dłoni, wszędzie poza nimi skórę mam jak zwykle i mogę smarować czym chcę, nic się nie dzieje.

1 polubienie

Miałam podobny problem na początku 2 trymestru ciąży

Zaczęłam robić dziennik jedzenia (gdzie nigdy nie byłam na nic uczulona ) i okazało się że swędzenie i pokrzywke na ciele wzmagały cytrusy ,po czasie doszło jeszcze alergia skórna na antyperspirant w sprayu oraz niektóre oliwki na rozstępy

Teraz jestem już w 39 tygodniu i nadal po zjedzeniu cytrusów wyskakują mi swędzące krostki ,antyperspirant używam tylko w kulce a i tak po powrocie do domu muszę go zmyć .Balsamow używam tylko sprawdzonych

Ja miałam problem ze swędzącą skórą pod koniec II trymestru i na początku III. U mnie dotyczyło to przede wszystkim wszelkich zgięć, najbardziej łokcie, pachy, pachwiny. Zmieniłam zwykły żel do mycia na Isana Med, żel do higieny intymnej na Facelle piankę do higieny intymnej, bieliznę na 100% bawełny. I przestałam jakiś czas używać olejku przeciw rozstępom. Po jakimś tygodniu problem zupełnie ustał. Nie wiem, czy to przez te zmiany, czy po prostu już to swędzenie miało samo minąć :smiley:

Słuchajcie ja mam pytanie bo już zgłupiałam. Jutro zaczynam 11 tydzień i badanie prenatalne mam dopiero 9 marca bo mój lekarz nie ma innych terminów czy nie będzie za późno na takie badanie ?:slight_smile:

Chyba nie do końca ten wątek, ale badanie prenatalne pierwszego trymestru wykonuje się między 11 a 14 tc (tzn do 13+6). To musisz policzyć, czy się jeszcze załapiesz, ale wydaje mi się, że trochę za późno. Może warto zapisać się na nie gdzie indziej, w bardziej odpowiednim czasie? Jak masz skierowanie to możesz je zrobić wszędzie, gdzie jest taka możliwość i mają umowę z NFZ.

Z tego co pisze koleżanka to 9 marca bedzie 12+6 wiec idealnie na I badania prenatalne :slight_smile:

A faktycznie, ja coś chyba nie do końca doczytałam, bo mi tydzień więcej wyszedł :sweat_smile: Albo nie umiem w kalendarz :upside_down_face:

Swędząca skóra może też wskazywać na problemy z wątrobą, warto w laboratorium sprawdzić kwasy żółciowe ASP i ALT. U mnie tak było i wprowadzenie esseliv na wspomaganie wątroby zredukowało wszystko