Twardnienie brzucha

Cześć, zauważyłam ostatnio lekkie twardnienie brzucha (23 tydzień). Mój lekarz powiedział że póki nie są regularne to dobrze, ale że mam brać leki rozkurczowe, które jak później doczytałam nie są zalecane kobietom w ciąży i teraz nie wiem co robić. Miałyście tak? I jeszcze jedno, czy to normalne, że brzuch jest twardszy zawsze gdy stoję lub chodzę? (Może to głupie, ale jetem panikara i wolę się podpytać) miłego dnia :slight_smile:

1 polubienie

Też miałam twardnienia brzucha, ale na trochę dalszym etapie utrzymują się do teraz (32 tydzień) są o wiele rzadsze - brałam czasem nospe z zalecenia lekarza powiedział tylko żeby brać jak faktycznie jest to uciążliwe. Położna zaleciła branie magnezu i magnez mam wrażenie bardziej pomocny :hugs:

2 polubienia

U nas 32+1 ten brzuch praktycznie co chwilę mi twardnieje, biorę magnez i wapno 3 razy dziennie, do tego leki na podtrzymanie i dalej nic :confused:
Najgorzej jest jak stoję albo chodzę, mam wrażenie że ten brzuch mi się zaraz urwie :face_with_peeking_eye:

2 polubienia

Do 33 tc miałam nieregularne twardnienia/skurcze, lekko wyczuwalne ale bardziej przy dotyku, od 34 tc skurcze sa bardzo czeste. Kontaktowalam sie z lekarzem gdy lekko bolesne skurcze pojawialy sie regularnie co 4 minuty… Zalecono mi wiecej lezec/odpoczywac i brac magnez dodatkowo.
Skurcze nadal sie utrzymuja ale nie sa regularne, napewno kilkadziesiat na dobe.

Ogolnie moj lekarz powiedzial, ze jesli skurcze sa regularne, bolesne i utrzymuja sie ponad godzine mimo wziecia dodatkowej dawki magnezu i odpoczybku to pasuje sie wybrac do szpitala :slight_smile:

2 polubienia

Rozumiemy Twoje obawy w ciąży łatwo się martwić, zwłaszcza gdy coś nas niepokoi. Twardnienie brzucha w 23. tygodniu może być zupełnie fizjologiczne to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa, czyli przygotowanie macicy do porodu. Jeśli nie są bolesne i nie występują regularnie, to najczęściej nie ma powodów do niepokoju.

Jeśli chodzi o leki rozkurczowe wiemy, że informacje w internecie potrafią przestraszyć. Zawsze polecamy ufać lekarzowi prowadzącemu, ale jeśli coś Cię niepokoi, warto dopytać lub skonsultować się z innym specjalistą, by mieć spokojną głowę!

To, że brzuch staje się twardszy podczas stania czy chodzenia, jest dość typowe organizm reaguje na zmęczenie, a macica może się lekko napinać. Warto wtedy odpocząć, zmienić pozycję i pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. I pamiętaj nie ma głupich pytań, Mamusiu – jesteśmy tu właśnie po to, by wspierać i uspokajać. Trzymamy za Ciebie mocno kciuki i życzymy spokojnego dnia! :hugs::sparkles:

1 polubienie

Wiele Mamusiów mówi, że napięcie brzucha nasila się właśnie przy staniu i chodzeniu – to duży wysiłek dla organizmu, szczególnie po 30. tygodniu. Jeśli tylko możesz, zachęcamy do częstych przerw, odpoczynku z uniesionymi nogami i picia dużej ilości wody.