Collagen w ciąży

Hej dziewczyny :slight_smile: mam pytanie o Collagen w ciąży.

Kończę już 3 miesiąc, przed ciążą regularnie suplementowalam Collagen rybi. Czy jest jakiś Collagen bezpieczny dla nas ciężarnych ?

Ja mój odstawiłam od razu po zrobieniu testu, gdyż wyraźnie na opakowaniu napisane jest że nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży (firma Nitriclinic). Dziękuję za odpowiedzi :slight_smile:

Kolagen natucare 3000 mg. Jest to kolagen rybi z wit c bez dodatków. Ważne aby kolagen nie zawierał wit e oraz co ważne wit a w postaci retinoidów. Wersje 5 tys i 10 tys kolagenu z natucare są z wit a i e, więc tylko mniejsza dawka wchodzi w grę. Jednak mój lekarz powiedział mi, że w ciąży nie ma sensu stosować kolagenu ze względu na to, że naturalnie on wzrasta dwukrotnie. Zalecił żeby przygotować kolagen na okres po ciąży, bo wtedy faktycznie będzie wskazany i nie będzie to strata pieniędzy. Jeśli przed ciążą długo stosowałaś kolagen to myślę, że ciało zostało dobrze przygotowane pod względem elastyczności. Jeśli nie to są badania, że kolagen w ciąży zwiększy elastyczność skóry i będzie zmniejszał podatność skóry na rozstępy. Do tego w badaniach wykazano, że w ciele kobiety wzrasta zapotrzebowanie na białko i aminokwasy. Jednak trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że kolagen to teraz „modny” suplement i może się okazać po kilku latach, że powoduje jakieś skutki uboczne o których teraz nie wiemy, więc warto mieć to na uwadze. Osobiście sama rozmyślam nad suplementacją, bo przed ciążą to był must have, ale jestem bliższa temu aby przygotować sobie zapasy i zainwestować w większe dawki kolagenu po ciąży kiedy faktycznie skóra będzie potrzebowała wsparcia -kolagen pomaga powrócić do formy. Przyspiesza gojenie, pomaga „zgubić brzuszek”, wzmacnia skórę i zwiększa jej elastyczność, do tego wzmacnia osłabione włosy, które jak wiemy po ciąży mogą lecieć garściami oraz przyspiesza ich odrastanie.

1 polubienie

Pytaj zawsze lekarza :slight_smile:

1 polubienie

Ja też pytałam lekarza o kolagen ale mi gin powiedziała że widzi że nastała teraz jakaś moda na picie tego kolagenu w ciąży, że dużo osób to reklamuje i ma fale takich zapytań (głównie chodzi o zatrzymanie powstawania rozstępów) ona nie rekomenduje bo nie ma żadnego w 100% sprawdzonego dla kobiet w ciąży i nie wiadomo jak to wpłynie na rozwój dziecka, ale z takimi medycznymi pytaniami to faktycznie uderzaj do swojego lekarza prowadzącego ciążę :smiling_face::heart:

1 polubienie