Wywoływanie porodu

W którym tygodniu ciąży zgodzić się na wywoływanie porodu? Jakie są naturalne metody wywoływania porodu? Słyszałam że tzw balonik jest bardzo bolesny..

2 polubienia

Cześć! :heart:
Decyzja o wywołaniu porodu zawsze powinna być podejmowana indywidualnie i w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, ponieważ zależy od wielu czynników, takich jak stan zdrowia mamy i dziecka. Standardowo wywoływanie porodu rozważa się po 41. tygodniu ciąży, ale w niektórych sytuacjach może być konieczna wcześniej. Jeśli chodzi o naturalne metody wspomagające początek porodu, przyszłe mamy często wspominają o spacerach, stymulacji brodawek, ciepłych kąpielach, masażu czy aktywności fizycznej, ale ich skuteczność nie jest jednoznacznie potwierdzona naukowo. Warto skonsultować każdą z nich z lekarzem lub położną, by upewnić się, że są bezpieczne w Twoim przypadku.

Balonik, czyli cewnik Foleya jest jedną z metod mechanicznego dojrzewania szyjki macicy. Rzeczywiście, niektóre mamy opisują go jako nieprzyjemny lub bolesny, ale trzeba pamiętać, że odczucia są bardzo indywidualne! Są osoby, które powiedzą, że dla nich to nic takiego, także pamiętaj nie ma co się nastawiać! Każda z nas jest inna :blush: Jeśli masz obawy, warto porozmawiać o tym ze swoim lekarzem na pewno rozwieje Twoje wątpliwości i pomoże podjąć najlepszą decyzję.

Trzymamy kciuki za spokojny i jak najbardziej komfortowy poród! :smiling_face_with_three_hearts: Daj znać, w którym tygodniu jesteś?

Pozdrawiamy serdecznie zespół HiMommy!

3 polubienia

Ciekawe nie wiedzialam o tym

2 polubienia

Właśnie też o tym ostatnio czytałam, że najlepiej spróbować od oczywiście naturalnych metod, dużo spacerków i delikatnego w tym czasie ruchu może pomóc!

1 polubienie

Moja znajoma miała właśnie balonik i mówiła, że nie było to nic przyjemnego, ale też nie był to jakiś niewiadomo jaki ból bardziej taki lekki dyskomfort, także bez obaw, silna kobietka z ciebie Martusiu!

2 polubienia

Obstawiam 41. tydzień.

1 polubienie

Super, dziekujemy za profesjonalne potwierdzenie

1 polubienie