Hej dziewczyny czy wy też boicie się porodu naturalnego? Co myślicie o zzo? Chciałabym z tego skorzystać , ale boję się że w praktyce niechętnie dają te znieczulenia i rzadko. Boję się też nacięcia krocza i rekonwalescencji . Chyba bym wolała cesarkę , ale wiem, że nie można wybierać . Opowiedzcie o swoich doświadczeniach
Cześć, ja się obawiam porodu naturalnego, ale zdecydowana jestem na ten siłami natury. Lepiej dla maluszka ze względu na mikrobiom, przejście przez kanał rodny też czytałam, że naciąga potrzebne mięśnie u maluszka i potem fozjoteraputa nie jest tak potrzebny przy asymetriach itp. Szybciej pozbywa się płynu owodniowego w płuc, przyspiesza taki poród laktację, kobieta też szybciej zazwyczaj wraca do siebie. Cesarka to poważny zabieg, zdecydowałabym się tylko z konieczności. Moje znajome miały powikłania po cesarce, jednej rana się otworzyła po 3 mce i chodziła z drenem. Tutaj też trzeba mocniej dbać o blizne, chodzić na masaże czy zabiegi aby blizna się prawidłowo zagoiła, łatwiej z tego co wiem poradzić sobie z nacięciem czy pęknięciem:)
Są szpitale, gdzie można sobie wybrać jak chcesz rodzić, można się rozeznać
A w którym jesteś tygodniu?
Z mojej strony - nie wiem czemu, ale się nie boje może dlatego że mamy jeszcze dwa miesiące i za bardzo o tym nie myślę. Natomiast bobas nie przekręcił się jeszcze glowkowo więc mam wskazania do cc.
Chyba nigdy nie wiadomo co nas czeka aż do samego końca
Znam wiele przypadków, kiedy koleżanki prosily o CC i o znieczulenie. To chyba wszystko zależy od lekarza i szpitala, ale nie miały problemu.
Idź na dni otwarte szpitala, pogadaj z położnymi:) powinno Cię to uspokoić
W którym jesteś tygodniu dokładnie ?
Jestem w 19tc obecnie, ale muszę tylko leżeć bo mam krwiaka więc chodzenie po szpitalach odpada. Patrzyłam na gdzierodzic statystyki, ale nigdy nie jest pewne że dadzą znieczulenie
Miałam 2 porody naturalne , i ja bałam się cesarki przy 1 popękałam i zszywali , był lekki dyskomfort ale cieszę się z porodu naturalnego . Szybko odżyłam .
Podziwiam. Mnie chyba poród naturalny przeraża, że nie dam rady z bólu ale wiem że nie mam wyboru
Sprawdź też rodzić po ludzku i poczytaj opinie o szpitalach. Profile położnych na Instagramie też pomagają jest bardzo dużo materiałów o tym jak radzić sobie z bólem i jak sobie trochę ułatwić
Wiadomo, że będzie bolało;) nie ma co się oszukiwać że nie. Ale może nie taki diabeł straszny jak go malują
O to maluch jeszcze może nieźle nawywijać u mnie obracał się nieustannie ostatni raz na 2 tygodnie przed porodem (tydzień przed terminem), a też już miałam skierowanie na cc. Na szczęście poszło wszystko jak natura chciała