Używki a staranie się o dziecko

Hejka, mam pytanie, jak wasz nastawienie do używek jak alkohol podczas starania się o dziecko, to dość duży problem w Polsce więc warto o tym mówić

12 polubień

Odstawienie totalne, nie wolno się dać ponieść pokusom

5 polubień

Może postaraj się znaleźć jakiś balans żeby później po zajściu w ciąże nie było problemu. Pisz jak potrzebujesz jakis rad

6 polubień

Ja też bym z chęcią skorzystała, mam znajomą która zmaga się z alkoholizmem

6 polubień

Czasem bym się skusiła na Aperolka :wink: Ale nie ma co kusić losu

7 polubień

Wydaję mi się jednak że z tym nie ma żartów. Lepiej odpuścić :heart_with_arrow:

6 polubień

Pewnie masz rację, ale za to jak dobrze musi smakować po tych 9 miesiącach :grin:

4 polubienia

Unikałabym i odradzam bo może to mieć jednak niekorzystny wpływ nie tylko na bobasa ale i ciebie

3 polubienia

Też tak myślę Gabrysiu, dobrze że mówisz to otwarcie

3 polubienia

Podpinam się pod twoją wypowiedzią!

3 polubienia

Dla mnie kategorycznie NIE. To naprawdę jedno z gorszych rzeczy które można zrobić. Dbajcie o siebie panie :smiling_face:

5 polubień

ZERO UŻYWEK!!! Nie oszukujmy się :kissing_face:

4 polubienia

Ja mega przeciwniczka jakichkolwiek używek, nawet palenia także, nie ma tu u mnie pola do dyskusji :squinting_face_with_tongue:

3 polubienia

Nie ma mowy w żadnym przypadku

3 polubienia

Kochani, jako ginekolog nie mogę się do tego nie odnieść! :head_shaking_horizontally:
Alkohol w trakcie starań o dziecko może rzeczywiście wpływać na płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. :face_with_diagonal_mouth:U kobiet picie alkoholu, zwłaszcza w nadmiarze, może zaburzać cykl menstruacyjny i owulację, a także wpłynąć na jakość jajeczek. U mężczyzn natomiast nadmierne picie alkoholu może obniżać jakość nasienia. :face_with_head_bandage:
Jeśli staracie się o dziecko, to najlepiej ograniczyć alkohol do minimum, a w idealnym przypadku, w ogóle go unikać , ZWŁASZCZA w okresie wokół owulacji. :cold_face:To samo dotyczy innych używek, jak papierosy czy narkotyki, to już w ogóle nie wspomnę :face_with_peeking_eye:
Zalecałabym abyście przestały pić alkohol przynajmniej na kilka miesięcy przed próbą poczęcia. Pamiętaj, że zdrowy styl życia, odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna i unikanie używek mają ogromny wpływ na sukces starań o dziecko. :heart_with_ribbon:Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zawsze warto porozmawiać o tym ze swoim lekarzem. Trzymam kciuki za Wasze starania! :smiling_face_with_three_hearts:

6 polubień

O jak dobrze że jesteś! Super, dzięki za motywacje i info :heart_eyes:

3 polubienia

No i to jest prawidłowa odpowiedź

3 polubienia

Nic dodać. nic ująć :upside_down_face:

3 polubienia

Rzetelna odpowiedź pani mamo, super :black_heart:

4 polubienia

Dobrze pani ginekolog, zanotowałam ahahaahha

3 polubienia