Kochani Wy Moi, czy ktoś tak jak ja bierze leki nasenne i zastanawia się czy mogą być one powodem problemów zajścia w ciążę? Chętnie posłucham opinii specjalistów
Powiem ci że ja nagołowo biorę bo zmagam się z bezsennością, i wiem że to zależy od rodzaju leku i na jakie sfery neuronowe wpływa Może admin się wypowie?
Jeju, ten temat tak mi ostatnio siedział na bani że mam nadzieje na odpowiedź moderatora
Ja mam ten sam problem, jakie leki bierzesz albo polecasz dla początkujących?
Leki nasenne mogą mieć wpływ na płodność, ale wiele zależy od konkretnej substancji czynnej i jej działania na organizm. Niektóre leki mogą wpływać na gospodarkę hormonalną, cykl miesiączkowy lub nawet u mężczyzn przykładowo na jakość nasienia co ma oczywiście wpływ przy staraniach. Warto skonsultować się z lekarzem – najlepiej ginekologiem lub endokrynologiem – który oceni, czy dany lek może utrudniać zajście w ciążę i czy istnieją bezpieczne alternatywy. Jeśli masz trudności ze snem, może warto spróbować metod naturalnych, np. technik relaksacyjnych, melatoniny (po konsultacji z lekarzem) czy zmian w higienie snu. Trzymam kciuki!
Ja bym się wstrzymała ale jak coś to polecam melatoninkę na sen i palenie lawendy
Dziękujęmy za info! Skorzystam napewno
Super! Doceniam szybką reakcję
Typowo, bo ja również, i to notorycznie
Team HiMommy na pomoc! Supcio
Ja brałam hydroksyzynę, może ktoś ma jakieś info, bo nasłuchałam się już wiele
Ja też brałam hydroksyzynę, mogę śmiało polecić ale wiem że konsultacja z lekarzem i tak jest konieczna
Tak samo, nie mam odbrych wspomnień
Oj ja nie polecam, mega dziwnie się czułam po odstawieniu
Powiem Ci że ja brałam Trittico przez długi czas i jesli chodzi o sam lek to polecam. Nie wiem jak wpływa na ciążę, ale napewno ktoś pomoże
Zgadzam się totalnie i odradzam brania. Nie przypadł mi do gustu ten lek
Nie znam tego leku. Muszę się zapoznać bo gdzies o nim słyszałam
Oj to dobrze że mówisz bo wszystko przedemną
Spoko, nie było tak źle, ale najlepiej jakbyś była w notorycznym kontakcie ze specjalistą
Myślę że to może być kwestia indywidualna, ale i tak poczytam co sądzicie