Tabletki psychotropowe a zajście w ciąże

Kochani Wy Moi, czy ktoś tak jak ja bierze leki nasenne i zastanawia się czy mogą być one powodem problemów zajścia w ciążę? Chętnie posłucham opinii specjalistów :heart_with_ribbon:

17 polubień

Powiem ci że ja nagołowo biorę bo zmagam się z bezsennością, i wiem że to zależy od rodzaju leku i na jakie sfery neuronowe wpływa :grin: Może admin się wypowie?

11 polubień

Jeju, ten temat tak mi ostatnio siedział na bani że mam nadzieje na odpowiedź moderatora :star_struck:

11 polubień

Ja mam ten sam problem, jakie leki bierzesz albo polecasz dla początkujących?

18 polubień

Leki nasenne mogą mieć wpływ na płodność, ale wiele zależy od konkretnej substancji czynnej i jej działania na organizm. Niektóre leki mogą wpływać na gospodarkę hormonalną, cykl miesiączkowy lub nawet u mężczyzn przykładowo na jakość nasienia co ma oczywiście wpływ przy staraniach. Warto skonsultować się z lekarzem – najlepiej ginekologiem lub endokrynologiem – który oceni, czy dany lek może utrudniać zajście w ciążę i czy istnieją bezpieczne alternatywy. Jeśli masz trudności ze snem, może warto spróbować metod naturalnych, np. technik relaksacyjnych, melatoniny (po konsultacji z lekarzem) czy zmian w higienie snu. Trzymam kciuki! :two_hearts:

8 polubień

Ja bym się wstrzymała ale jak coś to polecam melatoninkę na sen i palenie lawendy

7 polubień

Dziękujęmy za info! Skorzystam napewno :heart_eyes:

7 polubień

Super! Doceniam szybką reakcję :nail_polish:

6 polubień

Typowo, bo ja również, i to notorycznie

5 polubień

Team HiMommy na pomoc! Supcio :wink:

6 polubień

Ja brałam hydroksyzynę, może ktoś ma jakieś info, bo nasłuchałam się już wiele

5 polubień

Ja też brałam hydroksyzynę, mogę śmiało polecić ale wiem że konsultacja z lekarzem i tak jest konieczna :face_blowing_a_kiss:

4 polubienia

Tak samo, nie mam odbrych wspomnień

5 polubień

Oj ja nie polecam, mega dziwnie się czułam po odstawieniu

4 polubienia

Powiem Ci że ja brałam Trittico przez długi czas i jesli chodzi o sam lek to polecam. Nie wiem jak wpływa na ciążę, ale napewno ktoś pomoże :wink:

4 polubienia

Zgadzam się totalnie i odradzam brania. Nie przypadł mi do gustu ten lek

4 polubienia

Nie znam tego leku. Muszę się zapoznać bo gdzies o nim słyszałam

4 polubienia

Oj to dobrze że mówisz bo wszystko przedemną

3 polubienia

Spoko, nie było tak źle, ale najlepiej jakbyś była w notorycznym kontakcie ze specjalistą

3 polubienia

Myślę że to może być kwestia indywidualna, ale i tak poczytam co sądzicie

1 polubienie