Hej dziewczyny, czy miałyście podwyższone ryzyko trisomii 21? Miałyście inne badania robione ?
Hej!
Ja miałam ryzyko pośrednie 1:431 mimo prawidłowego USG, namieszała biochemia. Lekarz zalecił Nifty, nifty wykazało niskie ryzyka każdej trosomii.
Wynik PAPP-a wynosił 0,433 MoM, więc w połączeniu z moim wiekiem wrzuciło mnie w pośrednie ryzyko trisomii 21 (1:738- ryzyko skorygowane), zrobiłam test Sanco- wynik prawidłowy. USG było prawidłowe, wolna beta HCG także.
Mi po prenatalnych ryzyko trisomi 21 wyszło 1:70 (wyjściowy ze względu na wiek miałam 1:300).
Robiłam dodatkowo test Panoramą… wynik powinnam mieć w przyszłym tygodniu. Ale lekarz powiedział że mam się nie denerwować na zapas bo w USG wszystko jest w porządku.
Mam nadzieję że tak wysokie ryzyko trisomii 21 jest wynikiem wieku oraz złych wyników krwi… niestety nie udało mi się naturalnie zajść w ciążę… obecną ciążą jest wynikiem pozytywnego in vitro… a mam też ponad 36 lat.
Zobaczyłam tylko początek Twojej wiadomości zanim usunęłaś
Dziś odebrałam wyniki testu… z naszą dziewczynką wszystko w porządku.. wszelkie obawy zostały rozwiane i nie mamy się o co bać
Na wszystkie „choroby” pod kątem których był wykonany test mamy bardzo niskie ryzyko wystąpienia.
U nas też wyszło ryzyko trisomii 21 1:683, genetyk powiedział, że to prawdopodobnie z powodu lekko obniżonego Pappa.
Poza tym USG “przepiekne”, wszystkie inne wyniki “przepiękne”, a obniżone Pappa to wynik wielu czynników, w tym stresu.
Podobno nie mamy czym się stresować, więc jestem dobrej myśli:)