Dziewczyny, jak zapatrujecie się na szczepienia? Chodzi mi o RSV i krztusiec. Jestem w 31 tc, a moja ginekolog nic nie wwspomina i sama nie wiem co zrobić.
Słyszałam że te szczepienia są bezpieczne dla kobiet w ciąży ale warto wszystko skonsultować z lekarzem
każda ciąża i każdy przypadek jest inny ![]()
Ja kończę 23 tydzień i wczoraj na wizycie moja gin już wspomniała, że warto by było rozważyć szczepienia na krztusiec i rsv. Nie namawiała, ale mówiła że warto
mogę zaraz zerknąć kiedy dokładnie można je zrobić
Ja jestem pod opieką dwóch lekarzy ginekologów (jeden prywatnie, jeden NFZ), obydwoje wspomnieli, że warto przyjąć szczepienia bo maluszek otrzyma przez moja krew te przeciwciała i w pierwszych dniach bedzie chroniony przed tym chorobami, dużo też jest informacji na stronach internetowych na temat tych szczepień. Dla kobiet w ciąży są one bezpłatne. Dopytałam tez koleżanki, które nie dawno rodziły i również przyjęły obie szczepionki. Ja aktualnie jestem w 37 tc.
Krztusiec można przyjąć pomiędzy 27 a 36 tc a RSV pomiędzy 32 a 36 tc.
Oczywiście to kwestia indywidualna i każda musi sama podjąć decyzję czy chce przyjąć szczepionkę czy nie
, ja podjęłam decyzję wspólnie z mężem ![]()
A wiesz może czy musi być jakiś odstęp pomiędzy jednym a drugim szczepieniem?
Ja przyjmowałam w odstępie, ale prawdę mówiąc to nie wiem czy można przyjąć obie jednocześnie. Szczepienia dokonywane są w przychodni, do której należysz, więc tam na pewno podadzą Ci więcej szczegółów. U mnie bylo tak ze przychodnia szczepionkę na krztusiec miała na miejscu w swoich lodówkach a RSV musiałam odebrać w aptece i sama przynieść do przychodni swojej, ale np. Koleżanka u siebie zarówno krztusiec jak i RSV musiała odebrać w aptece i sama zanieść do przychodni ![]()
To zależy od rodzaju szczepionek, niektóre można przyjąć na jednej wizycie, a inne w konkretnym odstępie czasu. Wszystko powinni Ci powiedzieć na miejscu ![]()
Jest to z korzyścią dla dzidzi, bo dostaje od nas przeciwciała i ochronę tuż po urodzeniu
na krztusiec szczepić się między 28-32 tygodniem, na rsv 32-35/36 tc. Musi być odstęp co najmniej 2 tygodnie między tymi szczepieniami. Ja zaszczepiłam się na krztusiec ok. 31 tc, na rsv 34 tc. Podobno na rsv najlepiej jak najpóźniej
Ja przyjęłam obie jednego dnia. Pielęgniarka szczepiąca mówiła, że rozdziela się je przede wszystkim przez słabe samopoczucie kobiet po nich, ale ja nie odczułam oprócz bólu w ramionach w miejscu ukłuć, żadnych innych objawów po ![]()
Ja się szczepiłam na grypę i krztusiec jednego dnia i zupełnie nic mi nie było. Dwa tygodnie później szczepiłam się na RSV i zachorowałam, teraz jest czwarta doba choroby.