Choroby autoimmunologiczne a ciąża

Hej dziewczyny, mam pytanie odnośnie choroby autoimmunologicznej jaka jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Choruję na tę chorobę już 7 lat i trochę się obawiam czy będzie miała wpływ na poczęcie dziecka a później jego rozwój? Macie jakieś doświadczenia albo zetknęłyście się z czymś takim ? Dodam, że aktualnie wprowadzam chorobę w remisję i planujemy zacząć starania za jakieś max pół roku aż będę wiedziała, że organizm się uspokoił i oczyścił trochę z leków.

1 polubienie

Hej Klaudia! :yellow_heart:

Super, że tak odpowiedzialnie do tego podchodzisz! Nie mam co prawda WZJG, ale moja przyjaciółka choruje na Leśniowskiego-Crohna, więc trochę wiem, jak to wygląda z bliska. Ona też najpierw wprowadziła chorobę w remisję i zaczęła starania dopiero, jak organizm się „uspokoił”.

U niej udało się zajść w ciążę po pół roku prób, a ciąża przebiegała spokojnie – miała tylko więcej kontroli u gastrologa i ginekologa. Kluczem było to, że była w remisji i dobrze dobrane leki. Oczywiście każdy przypadek jest inny, ale to pokazuje, że jest to możliwe!

Fajnie, że dajesz sobie czas na wyciszenie organizmu. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło gładko i żebyś szybko zobaczyła te wyczekane II kreski! :yellow_heart: Jeśli będziesz potrzebować wsparcia albo po prostu się wygadać, to pisz śmiało! :blush:

1 polubienie