Ból lewej nogi (zakrzepica ? rwa kulszowa?

Hej dziewczyny, czy któraś z was miała ból w lewej pachwinie, który promieniuje w dół nogi przez wewnętrzną stronę uda i nasila się przy chodzeniu? Jestem w 29 tygodniu ciąży i od tygodnia zmagam się z tą dolegliwością. Lekarz rodzinny wstępnie wykluczył zakrzepicę i stwierdził, że może to być rwa kulszowa, jednak badania d-dimerów wyszły podniesione (ok. 1600 przy normie laboratoryjnej od 0- 500). Dajcie znać czy któraś z was miała podobnie?

Hej. ja od początku ciąży (aktualnie 19tc) mam ból prawej nogi, ale bardziej w pośladku i ponad nim. na początku jak więcej pochodziłam to ledwo żyłam, ale teraz macica trochę poszła do góry i odzywa się tylko jak źle się położę. niestety, ale blokuje mi całą nogę do tego stopnia, że nie mogę się ruszyć :see_no_evil_monkey: lekarz mi powiedział, że to prawdopodobnie kwestia uciskania na nerw.

jeśli chodzi o zakrzepicę to ja od początku jestem na zastrzykach, z racji historii. teraz wyniki okej i w badaniach wszystkie przepływy itd., również wychodzą dobrze.

Polecam aby udać się do fizjoterapeuty/ osteopaty który pomoże z tymi objawami. Sama miałam problem z bolem i promieniowaniem w pachwinie i osteopata bardzo pomógł, okazało się że to wina rozszerzającej się miednicy i w wyniku tego miałam ucisk na nerw zasłonowy, ale już jest wszystko ok :smiling_face:

W ciąży mogą być podwyższone d-dimery podobno ale 1600 to już sporo.

Ja miałam też badane (wyszło ok 900) i ginekolog zlecił mi zastrzyki na rozrzedzenie krwi .

U mnie objawem były okropne duszności przez cały czas, brakowało mi tlenu. Po zastrzykach jest lepiej. Poza nimi biorę też Acard na noc.

Wydaje mi się że przy takich objawach i tak wysokich d-dimerach powinnaś dostać zastrzyki choć nie jestem lekarzem i się nie znam ale skonsultuj to lepiej jeszcze ze swoim ginekologiem prowadzącym ciążę.

Dziękuję za rady. Jestem już po USG dopplera kończyn dolnych i w moim przypadku badanie potwierdziło zakrzepicę żył głębokich. Dzisiaj dostałam receptę na clexane 2 razy dziennie po 0,8ml i czekam na poprawę.