Hej dziewczyny, czy któraś z was miała ból w lewej pachwinie, który promieniuje w dół nogi przez wewnętrzną stronę uda i nasila się przy chodzeniu? Jestem w 29 tygodniu ciąży i od tygodnia zmagam się z tą dolegliwością. Lekarz rodzinny wstępnie wykluczył zakrzepicę i stwierdził, że może to być rwa kulszowa, jednak badania d-dimerów wyszły podniesione (ok. 1600 przy normie laboratoryjnej od 0- 500). Dajcie znać czy któraś z was miała podobnie?
Hej. ja od początku ciąży (aktualnie 19tc) mam ból prawej nogi, ale bardziej w pośladku i ponad nim. na początku jak więcej pochodziłam to ledwo żyłam, ale teraz macica trochę poszła do góry i odzywa się tylko jak źle się położę. niestety, ale blokuje mi całą nogę do tego stopnia, że nie mogę się ruszyć
lekarz mi powiedział, że to prawdopodobnie kwestia uciskania na nerw.
jeśli chodzi o zakrzepicę to ja od początku jestem na zastrzykach, z racji historii. teraz wyniki okej i w badaniach wszystkie przepływy itd., również wychodzą dobrze.
Polecam aby udać się do fizjoterapeuty/ osteopaty który pomoże z tymi objawami. Sama miałam problem z bolem i promieniowaniem w pachwinie i osteopata bardzo pomógł, okazało się że to wina rozszerzającej się miednicy i w wyniku tego miałam ucisk na nerw zasłonowy, ale już jest wszystko ok ![]()
W ciąży mogą być podwyższone d-dimery podobno ale 1600 to już sporo.
Ja miałam też badane (wyszło ok 900) i ginekolog zlecił mi zastrzyki na rozrzedzenie krwi .
U mnie objawem były okropne duszności przez cały czas, brakowało mi tlenu. Po zastrzykach jest lepiej. Poza nimi biorę też Acard na noc.
Wydaje mi się że przy takich objawach i tak wysokich d-dimerach powinnaś dostać zastrzyki choć nie jestem lekarzem i się nie znam ale skonsultuj to lepiej jeszcze ze swoim ginekologiem prowadzącym ciążę.
Dziękuję za rady. Jestem już po USG dopplera kończyn dolnych i w moim przypadku badanie potwierdziło zakrzepicę żył głębokich. Dzisiaj dostałam receptę na clexane 2 razy dziennie po 0,8ml i czekam na poprawę.