Hejka, może ktoś tak jak ja jest nocnym markiem i nie potrafi w nocy spać, myśląc o zajściu w ciążę? Odkąd tylko pamiętam, miewałam nieregularne miesiączki, i zastanawiam się czy przyczynia się to do komplikacji. Może rzeczywiście pora spać Koniecznie dajcie znać dziewczyny!
Jejku, nawet nie wiesz jak się cieszę że ktoś tak jak ja nie może spać w nocy Kochana, nie przejmuj się, mam tak samo. Myślę że emocje czasami biorą górę i niepotrzebnie wbijamy sobie do głowy negatywne myśli.
Z chęcią poczytałabym opinię ekspertów więc również czekam z niecierpliwością na odpowiedzi innych
Hej! Też czasami mam takie noce, kiedy myśli nie dają mi zasnąć, wiesz co jeśli masz nieregularne miesiączki, to faktycznie może mieć to wpływ na zajście w ciążę, ale wiele dziewczyn z podobnym problemem zostało mamami. Może warto skonsultować się z lekarzem, żeby sprawdzić, co może pomóc uregulować cykl?
Ha! A ja mam nieregularne miesiączki i to takie że jeden cykl trwa 24 dni następny 38dni (uprzedzając tak mam i koniec byłam u wielu lekarzy i taka moja natura )w pierwszą ciąże zaszłam w pierwszym miesiącu starań jednak skończyła się tragicznie o czym pisałam kiedyś w innych postach. Jeśli chodzi o trudności co przeczytasz wszędzie bardziej chodzi o owulację. W nieregularnych miesiączkach owulacja może wystąpić w innych dniach np. Ostatni cykl owulacja 21 dnia a teraz 17
trzeba dobrze znać swoje ciało cykle i wychwycić kiedy ma nadejść owulacja a do tego testy owulacyjne w takim wypadku będą bardzo potrzebne
życzę powodzenia i mam nadzieje ze jakoś rozjaśniłam trochę ten temat
Milla19993 myślę, że wkrótce zostaniesz tutaj ekspertem w odpowiedziach
no cóż… nakręca mnie to pozytywnie
Jejku, dziękuje ci
kochana za słowa wsparcia.
Właśnie lekarz powiedział że totalne nieporozumienie
Cieszę się bardzo!
Milia, rozumiem, jak trudne i frustrujące mogą być nieregularne cykle, ale super, że dzielisz się swoimi doświadczeniami i wskazówkami! To prawda, że owulacja przy nieregularnych cyklach może pojawić się w różnych dniach, co często sprawia, że łatwo o wątpliwości. Testy owulacyjne rzeczywiście mogą okazać się pomocne w takim przypadku, żeby lepiej kontrolować, kiedy może dojść do zapłodnienia. Bardzo ważne, że dzielisz się swoją historią, bo to może być wsparciem dla wielu osób, które borykają się z podobnymi trudnościami, tak jak ja honey
Całusy
No jasne że wszystko ma wpływ na próbę zajścia w ciąże. Nie tylko hormony, ale dieta, stres, regularność miesiączek. Może niech moderatorzy się wypowiedzą bardziej naukowo
Dziękujemy za słowa wsparcia. Napewno poczujemy się dzięki temu bardziej komfortowo żeby mówić o takich sprawach
Napewno jest to coś co warto skonsultować z lekarzem prowadzącym, lub jeśli takiego nie masz to kimś kto zna twoją historię medyczną
Ogólnie opóźnienie miesiączki może mieć wiele przyczyn. Do najczęstszych należą:
Stres – podwyższony poziom kortyzolu może wpływać na działanie osi podwzgórze–przysadka–jajniki, prowadząc do zaburzeń cyklu.
Zmiany masy ciała i dieta – nagła utrata lub przyrost masy ciała mogą zakłócić produkcję hormonów regulujących owulację.
Zaburzenia hormonalne – m.in. zespół policystycznych jajników (PCOS) lub choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność) mogą powodować nieregularne cykle.
Intensywny wysiłek fizyczny – szczególnie u osób trenujących zawodowo może dojść do tzw. hipotalamicznej amenorrhei.
Infekcje lub choroby przewlekłe – np. grypa, przeziębienie czy schorzenia autoimmunologiczne mogą czasowo wpłynąć na cykl.
Odstawienie antykoncepcji hormonalnej – organizm potrzebuje czasu na ponowne uruchomienie naturalnej owulacji.
Okres przedmenopauzalny – u kobiet po 40. roku życia mogą pojawiać się nieregularne cykle związane z naturalnym spadkiem poziomu estrogenów.
Jeśli opóźnienie okresu utrzymuje się przez dłuższy czas lub cykle stają się nieregularne, warto skonsultować się z ginekologiem, aby wykluczyć poważniejsze przyczyny, pamiętajcie dziewczyny żeby dbać o swoje zdrowie!
Doceniamy starania i poświęcony czas na nasze prośby i pytania Jesteście najlepsi!
Świetne informacje! Dziękujemy za przejżyste odpowiedzi, bo to ważne pytania
nie ma za co dziewczyny!
zawsze na pomoc, doceniamy