Wpływ nieregularnych miesiączek na zajście w ciążę

Hejka, może ktoś tak jak ja jest nocnym markiem i nie potrafi w nocy spać, myśląc o zajściu w ciążę? Odkąd tylko pamiętam, miewałam nieregularne miesiączki, i zastanawiam się czy przyczynia się to do komplikacji. Może rzeczywiście pora spać :sweat_smile: Koniecznie dajcie znać dziewczyny! :grinning_face:

5 polubień

Jejku, nawet nie wiesz jak się cieszę że ktoś tak jak ja nie może spać w nocy :face_with_peeking_eye: Kochana, nie przejmuj się, mam tak samo. Myślę że emocje czasami biorą górę i niepotrzebnie wbijamy sobie do głowy negatywne myśli. :roll_eyes: Z chęcią poczytałabym opinię ekspertów więc również czekam z niecierpliwością na odpowiedzi innych :smiley:

11 polubień

Hej! Też czasami mam takie noce, kiedy myśli nie dają mi zasnąć, wiesz co jeśli masz nieregularne miesiączki, to faktycznie może mieć to wpływ na zajście w ciążę, ale wiele dziewczyn z podobnym problemem zostało mamami. Może warto skonsultować się z lekarzem, żeby sprawdzić, co może pomóc uregulować cykl?

2 polubienia

Ha! A ja mam nieregularne miesiączki i to takie że jeden cykl trwa 24 dni następny 38dni (uprzedzając tak mam i koniec byłam u wielu lekarzy i taka moja natura :laughing:)w pierwszą ciąże zaszłam w pierwszym miesiącu starań jednak skończyła się tragicznie o czym pisałam kiedyś w innych postach. Jeśli chodzi o trudności co przeczytasz wszędzie bardziej chodzi o owulację. W nieregularnych miesiączkach owulacja może wystąpić w innych dniach np. Ostatni cykl owulacja 21 dnia a teraz 17 :see_no_evil_monkey: trzeba dobrze znać swoje ciało cykle i wychwycić kiedy ma nadejść owulacja a do tego testy owulacyjne w takim wypadku będą bardzo potrzebne :slight_smile: życzę powodzenia i mam nadzieje ze jakoś rozjaśniłam trochę ten temat :slight_smile:

2 polubienia

Milla19993 myślę, że wkrótce zostaniesz tutaj ekspertem w odpowiedziach :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 polubienie

:joy::joy::joy: no cóż… nakręca mnie to pozytywnie :smiley:

1 polubienie

Jejku, dziękuje ci
kochana za słowa wsparcia.

3 polubienia

Właśnie lekarz powiedział że totalne nieporozumienie

3 polubienia

Cieszę się bardzo! :heart_eyes:

1 polubienie

Milia, rozumiem, jak trudne i frustrujące mogą być nieregularne cykle, ale super, że dzielisz się swoimi doświadczeniami i wskazówkami! :innocent:To prawda, że owulacja przy nieregularnych cyklach może pojawić się w różnych dniach, co często sprawia, że łatwo o wątpliwości. Testy owulacyjne rzeczywiście mogą okazać się pomocne w takim przypadku, żeby lepiej kontrolować, kiedy może dojść do zapłodnienia. Bardzo ważne, że dzielisz się swoją historią, bo to może być wsparciem dla wielu osób, które borykają się z podobnymi trudnościami, tak jak ja honey :two_hearts: Całusy :winking_face_with_tongue:

8 polubień

No jasne że wszystko ma wpływ na próbę zajścia w ciąże. Nie tylko hormony, ale dieta, stres, regularność miesiączek. Może niech moderatorzy się wypowiedzą bardziej naukowo :zany_face:

4 polubienia

Dziękujemy za słowa wsparcia. Napewno poczujemy się dzięki temu bardziej komfortowo żeby mówić o takich sprawach

2 polubienia

Napewno jest to coś co warto skonsultować z lekarzem prowadzącym, lub jeśli takiego nie masz to kimś kto zna twoją historię medyczną

1 polubienie

Ogólnie opóźnienie miesiączki może mieć wiele przyczyn. Do najczęstszych należą:
:small_blue_diamond: Stres – podwyższony poziom kortyzolu może wpływać na działanie osi podwzgórze–przysadka–jajniki, prowadząc do zaburzeń cyklu.
:small_blue_diamond: Zmiany masy ciała i dieta – nagła utrata lub przyrost masy ciała mogą zakłócić produkcję hormonów regulujących owulację.
:small_blue_diamond: Zaburzenia hormonalne – m.in. zespół policystycznych jajników (PCOS) lub choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność) mogą powodować nieregularne cykle.
:small_blue_diamond: Intensywny wysiłek fizyczny – szczególnie u osób trenujących zawodowo może dojść do tzw. hipotalamicznej amenorrhei.
:small_blue_diamond: Infekcje lub choroby przewlekłe – np. grypa, przeziębienie czy schorzenia autoimmunologiczne mogą czasowo wpłynąć na cykl.
:small_blue_diamond: Odstawienie antykoncepcji hormonalnej – organizm potrzebuje czasu na ponowne uruchomienie naturalnej owulacji.
:small_blue_diamond: Okres przedmenopauzalny – u kobiet po 40. roku życia mogą pojawiać się nieregularne cykle związane z naturalnym spadkiem poziomu estrogenów.

Jeśli opóźnienie okresu utrzymuje się przez dłuższy czas lub cykle stają się nieregularne, warto skonsultować się z ginekologiem, aby wykluczyć poważniejsze przyczyny, pamiętajcie dziewczyny żeby dbać o swoje zdrowie! :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Doceniamy starania i poświęcony czas na nasze prośby i pytania :grin: Jesteście najlepsi! :orange_heart:

1 polubienie

Świetne informacje! Dziękujemy za przejżyste odpowiedzi, bo to ważne pytania

1 polubienie

nie ma za co dziewczyny!

1 polubienie

zawsze na pomoc, doceniamy

1 polubienie