Drodzy rodzice, proszę o radę, mój syn poniekąd ma objawy ząbkowania- mniejszy apetyt, rozdraznienie, katar, wpychanie wszystkiego do buzi dzieje się tak od 2 miesięcy natomiast nie widać ani śladu zębów, moje pytanie brzmi czy to na pewno zęby? A może coś innego?
Synek 7 miesięcy
Nasz syn miał to samo na tydzień przed 7 Miesiącem pierwszy Ząbek, na drugi przyszło nam czekać kolejny miesiąc .
Teraz zaczynają iść górne jedynki i syn przestał praktycznie przyjmować stałe pokarmy wisi na cycku ale tak też może być i to jest normalne. Pierwszy syn miał pierwsze zęby w 6 miesiącu i miał gorączki przy ząbkowaniu i to 38 stopni ale ząbkowanie przebiegało dużo szybciej bo zęby szły mu praktycznie parami w odstępach 1-2 dni i nie miał problemu z jedzeniem.
Przy ząbkowaniu wachlarz objawów jak ślinienie, brak apetytu rozdrażnianie, katar i krzyki bądź potrzeba ciągłego noszenia jest dozwolona. Ewentualnie jak gorączka utrzymuje się stale przez 3 dni albo dziecko oprócz odmawiania stałych pokarmów zaczyna odmawiać piersi bądź mm to radziłabym skonsultować się z pediatrą a resztę trzeba przeżyć i starać się zachować spokój aby irytacja mamy nie udzielała się dziecku.
Jakieś zabobony mówią że czym później zęby wychodzą to są zdrowsze
Mojej siostry córka pierwszego zęba miała chwilę przed roczkiem a darła się od 6 miesiąca więc nie ma reguły każde dziecko jest inne nawet od tych samych rodziców.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości pani jak i sobie.