Czy to ząbkowianie?

Drodzy rodzice, proszę o radę, mój syn poniekąd ma objawy ząbkowania- mniejszy apetyt, rozdraznienie, katar, wpychanie wszystkiego do buzi dzieje się tak od 2 miesięcy natomiast nie widać ani śladu zębów, moje pytanie brzmi czy to na pewno zęby? A może coś innego?
Synek 7 miesięcy

1 polubienie

Nasz syn miał to samo na tydzień przed 7 Miesiącem pierwszy Ząbek, na drugi przyszło nam czekać kolejny miesiąc .
Teraz zaczynają iść górne jedynki i syn przestał praktycznie przyjmować stałe pokarmy wisi na cycku ale tak też może być i to jest normalne. Pierwszy syn miał pierwsze zęby w 6 miesiącu i miał gorączki przy ząbkowaniu i to 38 stopni ale ząbkowanie przebiegało dużo szybciej bo zęby szły mu praktycznie parami w odstępach 1-2 dni i nie miał problemu z jedzeniem.
Przy ząbkowaniu wachlarz objawów jak ślinienie, brak apetytu rozdrażnianie, katar i krzyki bądź potrzeba ciągłego noszenia jest dozwolona. Ewentualnie jak gorączka utrzymuje się stale przez 3 dni albo dziecko oprócz odmawiania stałych pokarmów zaczyna odmawiać piersi bądź mm to radziłabym skonsultować się z pediatrą a resztę trzeba przeżyć i starać się zachować spokój aby irytacja mamy nie udzielała się dziecku.
Jakieś zabobony mówią że czym później zęby wychodzą to są zdrowsze :joy:
Mojej siostry córka pierwszego zęba miała chwilę przed roczkiem a darła się od 6 miesiąca więc nie ma reguły każde dziecko jest inne nawet od tych samych rodziców.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości pani jak i sobie.