Cukrzyca ciążowa2

Zdiagnozowano u mnie kilka dni temu cukrzycę ciążową. Poradźcie jak komponować posiłki, co kompletnie wyeliminować z diety?

Polecam najpierw badać cukier, ja mam po posiłkach (nawet jak jem biały chleb, ciastka itp) cukier mniejszy niż 140, ale mam problem z cukrem na czczo bo czasami 95, pamiętać trzeba o późnych kolacjach, bardzo lekkich i o tym żeby przerwa nocna od posiłku do posiłku nie przekraczała 8 godzin

Hejo ja tez mialam cukier po posilkach ok ale na czczo za wysoki i jednak nie sprawdzilo sie u mnie to o czym mowisz. Pozne kolacje, odstep miedzy posilkami itd. Kazdy organizm jest inny. Ja polecam zalozyc sensor i obserwowac siebie i zobaczyc co na nas dziala.

Jesteś aktualnie na diecie? Czy po prostu cukier w porządku po wszystkim co zjesz?

Mam cukrzycę ciążową ,jestem na diecie . Jem rzeczy o niskiej ilości węglowodanów i cukrów

Dostaniesz skierowanie do diabetologa i on cię pokieruje. U mojego była też dietetyczka i dostałam spis wytycznych ale trzeba to też wszystko na sobie testować.

1 polubienie

To ja mam tak samo ale u mnie na noc już wjechała insulina ( bo ja miałam rano ponad 110)

No właśnie ja byłam na diecie, później zobaczyłam że nic się nie dzieje, wróciłam do normalnego jedzenia i też jest w porządku, a ty pilnujesz wszystkiego? Zamierzam też iść i poprosić o sensor

Nie, głównie uważam na śniadanie. Mam sensor, insulinę na noc i póki co ja muszę ustawić bo to nią mam to wyregulować ten cukier na czczo. Ja też mam taki „problem” ze mi skacze w dzień najbardziej przy ruchu a nie po jedzeniu

Ja sensor bardzo odradzam. Działa jak sprzęt z AliExpress a mimo dofinansowania jest to droga zabawa. U mnie na 3 szt dwa już reklamowane. Położysz się na ramieniu na którym go masz i wpadasz w hiperglikemię. Od ciepła np słońca są skoki cukru. Wystarczy że wyjdziesz na balkon. Tak samo po prysznicu szybkim (bo moczyć go nie można) to samo. U mnie glukometr na czczo pokazuje np 75, a sensor 98. Na infolinii mówią że różnica 30jendostek to dla nich margines błędu. Będziesz tylko miała wieczny stres przez to. Ja już mam ostatni i więcej nie zamawiam bo popsuło mi to jakąkolwiek radość z ciąży.

To ja takich rzeczy z hiperglikemia, słońcem i prysznicem nie miałam. A co do różnicy to miałam inny problem ze na sensorze było mniej niż na zwykłym i Pani diabetolog powiedziała żeby jednak bardziej patrzyć na sensor. Więc ja np polecam ale to jest jak ze wszystkim najlepiej spróbować i samemu sobie opinię wystawić

2 polubienia

U mnie na grupie na fb ciążowej absolutnie każda z sensorem na niego narzeka i już ma aby 1 reklamację na koncie. I z tym testowaniem też jest ciężko bo jak już się otwiera zlecenie u diabetologa to ono trwa do połogu. A jak się bierze sensor to ma się bardzo mało pasków do glukometru i trzeba je samemu kupić. Ja żałuję sensora, zanim się dowiedziałam o tym że to się na początku kalibruje, na końcu już rozjeżdża to 1 miesiąc żyłam w permanentnym stresie i bałam się jeść. Schudłam za mocno. Więc polecam sobie przekalkulować też to finansowo bo ja też u diabetologa powiedziałam „wezmę sensor na testy” a to lekarz mi powiedział, że to nie testy tylko już się muszę określić która ścieżka refundacji idę.

No to u mnie na grupie dziewczyny polecały, a co do stresu i jedzenia trzeba mieć zdrową głowę i nie wchodzić w aplikację co 5 min. Co jakiś czas sprawdzić zwykłym glukometrem. Ja też co 3 tyg mam badanie z krwi i śpię spokojniej a przynajmniej przestały mnie boleć balce które musiałam kuć średnio 6-7 razy dziennie.

1 polubienie

Ja w niedzielę ściągam sensor i już więcej nie zamawiam, już daje sobie spokój z tym dziadostwem z AliExpress :laughing: dalej mi się nie zagoił krwiak po zdjęciu poprzedniego… wizyt u diabetologa też już mieć nie będę. Ogólnie polecam najpierw poczytać więcej o tym urządzeniu zanim się je założy. Producent nic nie mówi że przez 24h się kalibruje i zaniża lub zawyża wyniki i naprawdę można się zdziwić.

Co to znaczy że kalibrował Ci się 24 godziny ? No ja będę ich mieć jeszcze sporo bo ja zaczęłam dzisiaj 35 tydzień ciąży a jeszcze w połogu będzie dużo badań do zrobienia

A o tym cieple niestety sam lekarz mi powiedział. Że jego pacjenci jak wracają z urlopów to mają rozjazd ogromny od słońca i komunikat że sensor jest zgrzany i się wyłącza na parę godzin. A po zimnym maju idzie lato więc warto na to zwrócić uwagę

Ja jestem w połowie 34 ale w dzień porodu już kończę mierzyć cukry i trzymać dietę. Insuliny nigdy nie miałam. Tak mi kazał sam lekarz. Z resztą u mnie ta cukrzyca jakaś malowana, najwyższy wynik na czczo jaki miałam to 81, cukry mam idealne, ja już jem normalnie, wczoraj nawet tort i żadnych skoków nie miałam. Mam ciaze leżącą więc już jem co mi przyniosą. Na krzywej wyszedł mi 3 wynik za wysoko tylko. A z badań to już ostatnia morfologia do szpitala i paciorkowiec mi został więc nie wiem co masz na mysli ze jeszcze dużo zostało?

A no to u Ciebie inna sprawa. Bo mi na czczo w 33- 34 szalała do 125 nawet dlatego wjechała insulina na noc. Pani diabetolog powiedziała że po ciąży będę musiała przejść parę badań bo może być tak ze ja miałam zalążek cukrzycy przed ciążą i tera sto wyszło. Bo ja miałam prawie całą ciąże problem z tym na czczo. No i ja mam problem po ruchu - że siedzę i mam np cukier 95 a zrobię 5 min spaceru i mam 130, gdzie normalnemu człowiekowi powinien po ruchu cukier spadać

Ah ok to rozumiem :frowning: mi diabetolog zasugerował że mogła mi pogrzej wyjść krzywą przez końskie dawki progesteronu które brałam. Podobno to czasem zaburza gospodarkę cukrową. Ale jak masz insulinę to też co innego - wtedy sensor podobno fajnie działa. Ale dla pacjentek z samą dietą nie. Z resztą dla tych na diecie jest dofinansowanie dopiero od niedawna, wvzensiej była tylko dla tych z insulina. I lekarz mój uważa że się pospieszyli za bardzo z tym. Trzymaj się, to już końcówka! :four_leaf_clover:

Nie no wiesz pierwsze co to było lekkie przerażenie bo bałam się o małą, ale mała przybiera na wadze okej więc nie ma póki co ryzyko malrosomii czy coś. Pociesza mnie fakt ze to jednak tylko na czczo