Badania prenatalne III trumestru

Cześć, czy planujecie iść na ostatnie prenatalne? Na pierwszych i drugich byłam, wszystkie wyniki od początku są idealne dlatego zastanawiam się czy warto

Trzecie badanie prenatalne ma na celu kontrolę dobrostanu płodu, ocenę jego wzrostu, budowy i położenia, a także stanu łożyska i ilości płynu owodniowego. Pozwala to wykryć potencjalne problemy, takie jak hipotrofia, makrosomia, niewydolność łożyska czy inne wady, które mogły ujawnić się w późniejszym etapie ciąży. Jest to kluczowe dla zaplanowania dalszego postępowania i sposobu porodu. Nie widzę powodu żeby rezygnować z tak ważnego badania.

1 polubienie

Ja byłam. Uważam, że każde takie obszerne usg jest ważne. Dzięki niemu dowiedziałam się, że mam skrócona szyjkę i wód przy górnej granicy normy. No i dodatkowo piękne zdjęcia na pamiątkę :sweat_smile:

1 polubienie

Ja również się wybrałam na te badania, oprócz tego co piszą dziewczyny u mnie jeszcze były wykonywane badania Dopplera przy okazji. Dowiedziałam się równie, że moja dzidzia ma bujną fryzurę czyli jednak przesad ze zgagą się zgadza :joy:

1 polubienie

Ja również byłam na 3 prenentalnych . Pytałam również o zdanie mojego lekarza prowadzącego .Zaznaczyl ze nie są one obowiązkowe jednak są bardzo ważne .

Ja się wybieram 26 stycznia mimo idealnych wyników 2 poprzednich. Chodzę do ginekologa na NFZ a on nie chce mi za wiele mówić ani nie robi wiele badań USG więc od czasu II badań prenatalnych nie wiem nic o wadze ani o wielkości dziecka. Ciekawi mnie jak się rozwinęło od ostatniego prenatalne go.

Ja byłam na badaniach w piątek. Mimo książkowej ciąży i dotychczas idealnych wyników dostałam skierowanie na echo serca płodu. Gdybym nie zdecydowała się na te badania nie dowiedziałabym się, że warto dodatkowo sprawdzić serduszko bobasa, także ja ze swojej strony polecam się wybrać dla swojego spokoju.