Zwierzak w domu

Kobietki,czy wasze koty/psy śpią z wami w pokoju? Czy będziecie im pozwalać spać po przyjściu na świat bobasa? A może już któraś miała bobasa i zwierzaka i jakoś ogarnęła temat?:sweat_smile: Mamy w domu dwa koty i myślimy, jak to rozegrać. Do porodu jeszcze kilka miesięcy, ale przygotować na zmiany już by ich trzeba było​:sweat_smile: Osobiście nie wyobrażam sobie izolować kotów, skoro do tej pory z nami spały, mają swoje miejsca w pokoju, ale partner panikuje, że co jak się któryś w nocy położy na dziecko a my nie zdążymy zareagować. Jak u was to wygląda/wyglądało, albo jaki macie na to plan?

1 polubienie

Ja mam już 2 dzieci, nie są to co prawda maluszki bo mają 8 i 5 lat, kot od samego początku śpi albo ze mną albo z dziećmi. Teraz pozwalamy na leżenie na wszystkich rzeczach przeznaczonych dla noworodka żeby mogła się zaadaptować do zmian. Czytałam, że warto przynieść zwierzakom ubranko pachnące dzieckiem zanim wyjdzie się ze szpitala. I po porodzie kot dalej będzie spał zapewne z nami w pokoju i w razie konieczności dostanie swój kocyk do dziecięcego łóżeczka

2 polubienia

Planujemy, że mąż dziennie będzie zabierał zużyte ubranko ze szpitala, żeby Kropka mogła swobodnie poznawac zapach nowego człowieka. Dodatkowo w 8 miesiącu chcemy wstawić do pokoju wózek, żeby się go nie bała i w tym mniej więcej czasie puszczać jej płacz dziecka, żeby się osłuchiwała. Spać będzie z nami jak do tej pory :blush:

4 polubienia

Cześć!
To super ważne pytanie i wiele mam się nad tym zastanawiało. Zwierzaki często są przyzwyczajone do obecności w sypialni, więc zmiana może być dla nich wyzwaniem. Wiele mam pozwalało kotom czy psom spać w pokoju, ale z czasem wprowadzało nowe zasady, żeby maluszek miał swoje bezpieczne miejsce.

Dobrym pomysłem jest stopniowe przyzwyczajanie pupili do zmian jeszcze przed narodzinami dziecka — np. wydzielanie im osobnego miejsca do spania. Warto też obserwować ich zachowanie i upewnić się, że maluszek będzie bezpieczny. Partner ma rację, by być czujnym, ale z odpowiednim przygotowaniem wszystko da się pogodzić!