Cześć, miałam dzisiaj pierwszą wizytę. 5 marca jest ostatnim dniem mojej miesiączki. 6 kwietnia miałam pozytywny test ciążowy. 7 kwietnia robiłam test clear blue który wskazuje moment zapłodnienienia i pokazał on ciążę 2-3. Mój cykl trwa 30-31 dni. Owulację miałam zazwyczaj ok 18-19 dnia. Według moich wyliczeń na dzisiejszym badaniu wiek ciąży to 8 tydzień i jeden dzień. Na pomiarze USG wyszło 5 tydzień i 6 dni. Reszta na USG wyszła w porządku. Mam kolejna wizytę za tydzień. Powiedzcie proszę czy taka rozbieżność jest możliwa? Poroniłam już jedną ciążę. Czy możliwe że znów zarodek się zatrzymał?
Cześć kochana ! Rozbieżność między wiekiem ciąży z wyliczeń a wiekiem z USG na tak wczesnym etapie jest dość częsta i nie zawsze oznacza coś złego. Owulacja mogła wystąpić później, niż zakładają standardowe kalkulatory, zwłaszcza przy cyklu 30–31 dni i owulacji około 18–19 dnia – to może przesunąć wiek ciąży według USG o kilka dni, a nawet tydzień lub więcej.
To, że reszta badania USG wyszła w porządku, jest bardzo dobrym znakiem. Najważniejsze w tej chwili jest, czy zarodek rośnie i czy pojawi się akcja serca, dlatego te kolejne wizyty będą bardzo istotne. Wiele ciąż rozwija się wolniej na początku, ale potem wszystko się wyrównuje.
To zrozumiałe, że po wcześniejszej stracie możesz się niepokoić, ale pojedynczy pomiar USG nie wystarcza, żeby wyciągać ostateczne wnioski. Trzymam kciuki za dobre wieści na kolejnej wizycie
Licząc 8 tydzień i 2 dni wzięłam pod uwagę późniejszą owulację czyli 18/19 dzień cyklu. Według ostatniej miesiączki to 8 tydzień 6 dzień. Czyli równo 3 tyg opóźnienia
U mnie była taka sama sytuacja, wg miesiączki od 28 października, a wg USG 17 listopada około. Teraz jest już 24w4 i dalej idzie wg USG
Kiedy idziesz na kolejne badania?