Poziom beta HCG

Hej dziewczyny, jaki miałyście poziom bety HCG w 4/5 tygodniu ciąży? Aplikacja pokazuje mi 4 tydzień + 6 dni, dzisiaj zrobiłam betę - wynosi 7200, 5 dni temu było nieco ponad 1000, czy są to normalne przyrosty na tak wczesnym etapie? Będę wdzięczna za odpowiedź, 1 wizytę u ginekologa mam za dwa tygodnie i oczekiwanie budzi różne wątpliwości czy wszystko jest w porządku :slight_smile: Pozdrawiam Natalia

Przy becie powyżej 1000 nie patrzy się już na przyrosty. Wtedy ocenia się według usg. Beta do tysiąca powinna co 48h się podwajac, po 1000 jej wzrastanie jest inne. Zależy od dziecka, od wydolności ciałka żółtego, czy ciąża pojedyncza. Najlepiej iść na usg. I nie sugerować się innymi. Każda z nas w danym dniu będzie miała zupełnie inną betę, i to normalne.

Ja kończę 6 tydzień, myślałam iść w przyszłym tygodniu do ginekologa, ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie.

To zależy od poziomu bety właśnie. Ja byłam w 5+5 i był widoczny pęcherzyk ciążowy z pecherzykiem żółtkowym, bez zarodka jeszcze bo było trochę za wcześnie, a kolejną wizytę miałam na 7+3 i już był ładny zarodek 1,24cm. Idź między 6+0 a 7+6. Myślę że to najlepszy czas na uwidocznienie zarodka. Przede wszystkim wtedy da się ocenić czy ciąża jest maciczna i skieruje od razu Cię na badania.

1 polubienie

A czy trzeba robić bete? Ja według aplikacji jestem 5+0, lekarza mam za 10 dni ale nie robiłam badania krwi

Nie trzeba, ale jest to dobry wyznacznik czy ciąża się rozwija. Powinno zrobić się dwa razy betę w odstępie dwóch dni. I sprawdzić przyrost. Jeżeli prawidłowo rośnie, to czekać wtedy na usg, jeżeli jednak maleje, to raczej ciąża biochemiczna, albo poronienie w zależności na jakim etapie się było. Jest to pomocne badanie, i w większości przypadków ginekolog je zleca na początku. Ja miałam zlecone podwójne pobranie od ginekologa, dzięki czemu nie musiałam płacić.

U mnie w 6 tygodniu jeszcze nie było nic widać, dopiero zarodek z bijącym serduszkiem w 8 tygodniu. Jak się pójdzie wczesnej to później jest stres :slight_smile: polecam właśnie 8 tydzień na lekarza. Ja już zaczynam 21 tydzień. Pozdrowienia!

1 polubienie

Hej ja robiłam bete 15 września wyszła mi negatywna a 20 września dostałam okres . Nadszedł październik i zaczęłam się źle czuć zrobiłam bete tydzień temu i wyszła mi 2643.8 i nie wiem co mam o tym myśleć

Ciąża. Mogłaś dwa dni później powtórzyć. Zrób kolejną, jeżeli będzie powyżej tysiąca, powinno być już coś widać na usg, ale coś, mam tu na myśli pęcherzyk ciążowy, na zarodek trzeba z reguły jeszcze trochę poczekać :blush::innocent:

Zrobiłam wyszła mi 4567