Jakie badania powinien wykonać przyszły tata?

Dziewczyny powiedzcie jakie badania powinien wykonać przyszły tata? Chciałabym żebyśmy oboje przygotowali się jak należy i sprawdzili ewentualne niedobory itd. :blush:

Z tego, co wiem, warto zrobić takie badania jak morfologia krwi i podstawowa biochemia, żeby sprawdzić ogólny stan zdrowia. Dobrze też zbadać poziom witaminy D, B12 i kwasu foliowego.

Hej Klaudia! :yellow_heart:

Mega fajnie, że podchodzicie do tego razem! U nas było tak, że najpierw ja latałam na badania, a potem dopiero ogarnęliśmy, że może jednak warto sprawdzić też męża :sweat_smile: No i tak – faceci też mają swoją „checklistę”:

:small_blue_diamond: Badanie nasienia – podstawa, bo to pokazuje, czy plemniki są szybkie i w dobrej formie :man_swimming:
:small_blue_diamond: Fragmentacja DNA plemników – jak starania się przeciągają, to warto sprawdzić, czy plemniki są dobrej jakości
:small_blue_diamond: Morfologia + witaminy (D, B12, żelazo, ferrytyna) – bo niedobory mogą osłabiać organizm
:small_blue_diamond: TSH + hormony (testosteron, FSH, LH) – jeśli coś jest nie tak z nasieniem

No i klasyka – zero fajek, mniej alkoholu, zdrowe jedzenie, ruch i luz w gaciach (dosłownie, bo przegrzewanie nie pomaga :joy:). Mój facet zaczął pić więcej wody, brać witaminy i trochę więcej się ruszać – nie wiem, czy to pomogło, ale miło było widzieć, że się stara :yellow_heart:

A jak u Was, planujecie jakieś konkretne badania? :blush:

4 polubienia

Zapisałam właśnie męża do lekarza żeby zlecił takie podstawowe badania, ale wysłałam jeszcze mężowi listę co pasowałoby zrobić gdyby o czymś zapomniał :grinning:narazie zaczniemy od podstawowych badań, ale tak myślę, że później jeszcze sprawdzimy nasienie żebyśmy byli oboje sprawdzeni pod każdym kątem

3 polubienia

Super, że podchodzicie do tego w taki sposób! :blush: Podstawowe badania to dobry początek, a sprawdzenie nasienia to też ważny krok, żeby mieć pełny obraz co i jak wygląda, fajnie, że macie takie wsparcie między sobą!

Dziękuję ślicznie za informacje na temat badan, bo też szukałam!

2 polubienia

Cieszymy się, że nasze wątki są przydatne!

Bardzo dziękuję za info❤️

1 polubienie