Cześć dziewczyny! Pamiętajcie, że w tym wyjątkowym okresie trzeba o siebie szczególnie dbać! Regularne badania to podstawa, by mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo i maluszek rozwija się zdrowo. Jak często chodzicie na wizyty u lekarza? Czy robicie dodatkowe badania poza tymi obowiązkowymi?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami może macie jakieś rady dla przyszłych mam, które dopiero zaczynają swoją ciążową przygodę!
Hej! Ja staram się chodzić na wizyty zgodnie z zaleceniami lekarza, czyli mniej więcej raz w miesiącu, ale w drugim trymestrze zrobiłam dodatkowe badania, np. test NIPT, żeby mieć większy spokój. Teraz czekam na kolejne USG, a jak u Was to wygląda?
Hejka! Staram się chodzić na wizyty regularnie, co miesiąc, a jeśli lekarz zaleci dodatkowe badania, to oczywiście je robię. Poza obowiązkowymi robiłam kilka dodatkowych, żeby upewnić się, że wszystko jest w porządku. Moja rada to słuchać swojego ciała, nie bać się pytać lekarza o wszystko, co budzi wątpliwości, i nie zapominać o odpoczynku!
Czasami rzeczywiście możemy zapomnieć o jakiś badaniach, jesteśmy ludźmi i może nam coś umknąć, ale należy pamiętać, że mogą być one naprawdę istotne, by zadbać o zdrowie swoje i maluszka. Oto kilka, o których warto pamiętać:
Badanie na obecność paciorkowców grupy B (w 35-37 tygodniu ciąży) pomaga sprawdzić, czy paciorkowce nie są obecne w drogach rodnych. Jeśli tak, może być konieczne podanie antybiotyku przy porodzie, aby uniknąć zakażenia noworodka.
Badanie na HIV, WZW B i C, kiłę i chlamydię – zaleca się, by były wykonane na początku ciąży, ale warto o nich pamiętać, ponieważ w niektórych przypadkach mogą być też wykonywane później.
Badanie na obecność cukrzycy ciążowej (test obciążenia glukozą) – zazwyczaj wykonuje się je między 24. a 28. tygodniem. Cukrzyca ciążowa może przebiegać bezobjawowo, ale odpowiednia diagnoza i leczenie zapobiegną problemom podczas porodu.
USG genetyczne – to badanie, które może pomóc wykryć wady wrodzone u dziecka. Wykonywane w 11-14 tygodniu ciąży (tzw. USG wczesnogrupowe) i 20-22 tygodniu (USG połówkowe). Może dać wstępną ocenę stanu zdrowia dziecka.
Badanie na toksoplazmozę – zwłaszcza, jeśli masz kontakt z kotami lub spędzasz czas na świeżym powietrzu. Może to pomóc w zapobieganiu zakażeniom, które mogą być groźne dla dziecka.
Morfologia krwi i poziom żelaza – aby upewnić się, że nie masz anemii, która może wpłynąć na Twoje samopoczucie i zdrowie dziecka.
Badanie moczu pod kątem infekcji – infekcje układu moczowego są dość powszechne w ciąży, a ich nieleczone mogą prowadzić do poważnych problemów.
Ekokardiografia płodu – jeśli w rodzinie były przypadki wad serca lub istnieje ryzyko, to może warto wykonać to badanie, by sprawdzić serce dziecka.
Badania na obecność witaminy D i poziomu kwasu foliowego – obniżony poziom tych substancji może wpływać na zdrowie matki i dziecka.
Warto skonsultować się z lekarzem, który zaleci wykonanie tych badań w zależności od Twojego stanu zdrowia i przebiegu ciąży. To inwestycja w zdrowie Twoje i maluszka!