Badania - jakie wykonujecie?

Cześć dziewczyny! :smiling_face_with_three_hearts: Pamiętajcie, że w tym wyjątkowym okresie trzeba o siebie szczególnie dbać! Regularne badania to podstawa, by mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo i maluszek rozwija się zdrowo. Jak często chodzicie na wizyty u lekarza? Czy robicie dodatkowe badania poza tymi obowiązkowymi? :face_with_monocle:

Podzielcie się swoimi doświadczeniami może macie jakieś rady dla przyszłych mam, które dopiero zaczynają swoją ciążową przygodę! :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Hej! Ja staram się chodzić na wizyty zgodnie z zaleceniami lekarza, czyli mniej więcej raz w miesiącu, ale w drugim trymestrze zrobiłam dodatkowe badania, np. test NIPT, żeby mieć większy spokój. :innocent: Teraz czekam na kolejne USG, a jak u Was to wygląda?

2 polubienia

ja uwazam, ze najlepiej robic podstawowe badania jak wszystko jest okej, zeby sie dodatkowo nie stresowac!

2 polubienia

Co masz na myśli Olu kochanie

1 polubienie

Hejka! :upside_down_face:Staram się chodzić na wizyty regularnie, co miesiąc, a jeśli lekarz zaleci dodatkowe badania, to oczywiście je robię. Poza obowiązkowymi robiłam kilka dodatkowych, żeby upewnić się, że wszystko jest w porządku. Moja rada to słuchać swojego ciała, nie bać się pytać lekarza o wszystko, co budzi wątpliwości, i nie zapominać o odpoczynku! :face_blowing_a_kiss:

3 polubienia

A jakie są takie dodatkowe badania które warto wykonać a ludzie często o tym zapominają?

Czasami rzeczywiście możemy zapomnieć o jakiś badaniach, jesteśmy ludźmi i może nam coś umknąć, ale należy pamiętać, że mogą być one naprawdę istotne, by zadbać o zdrowie swoje i maluszka. Oto kilka, o których warto pamiętać:

1. Badanie na obecność paciorkowców grupy B (w 35-37 tygodniu ciąży) pomaga sprawdzić, czy paciorkowce nie są obecne w drogach rodnych. Jeśli tak, może być konieczne podanie antybiotyku przy porodzie, aby uniknąć zakażenia noworodka.
  2. Badanie na HIV, WZW B i C, kiłę i chlamydię – zaleca się, by były wykonane na początku ciąży, ale warto o nich pamiętać, ponieważ w niektórych przypadkach mogą być też wykonywane później.
  3. Badanie na obecność cukrzycy ciążowej (test obciążenia glukozą) – zazwyczaj wykonuje się je między 24. a 28. tygodniem. Cukrzyca ciążowa może przebiegać bezobjawowo, ale odpowiednia diagnoza i leczenie zapobiegną problemom podczas porodu.
  4. USG genetyczne – to badanie, które może pomóc wykryć wady wrodzone u dziecka. Wykonywane w 11-14 tygodniu ciąży (tzw. USG wczesnogrupowe) i 20-22 tygodniu (USG połówkowe). Może dać wstępną ocenę stanu zdrowia dziecka.
  5. Badanie na toksoplazmozę – zwłaszcza, jeśli masz kontakt z kotami lub spędzasz czas na świeżym powietrzu. Może to pomóc w zapobieganiu zakażeniom, które mogą być groźne dla dziecka.
  6. Morfologia krwi i poziom żelaza – aby upewnić się, że nie masz anemii, która może wpłynąć na Twoje samopoczucie i zdrowie dziecka.
  7. Badanie moczu pod kątem infekcji – infekcje układu moczowego są dość powszechne w ciąży, a ich nieleczone mogą prowadzić do poważnych problemów.
  8. Ekokardiografia płodu – jeśli w rodzinie były przypadki wad serca lub istnieje ryzyko, to może warto wykonać to badanie, by sprawdzić serce dziecka.
  9. Badania na obecność witaminy D i poziomu kwasu foliowego – obniżony poziom tych substancji może wpływać na zdrowie matki i dziecka.

Warto skonsultować się z lekarzem, który zaleci wykonanie tych badań w zależności od Twojego stanu zdrowia i przebiegu ciąży. To inwestycja w zdrowie Twoje i maluszka! :blush: