Badania tarczycy, TSH a ciąża

Badałam niedawno krew oraz hormony tarczycy i okazało się, że moje TSH wynosi 2,56. Ginekolog powiedział, że jest ono za wysokie żeby bezpiecznie zajść w ciążę i donosić maluszka. Został mi przepisany Euthyrox, aby ustabilizować najpierw gruczoł. Czy któraś z Was miała może podobny problem?

6 polubień

Dajcie znać dziewczyny czy, któraś miała podobny problem!

7 polubień

Ja się z tym zmagałam, może jakieś porady macie?

5 polubień

A jak u Ciebie wygląda sytuacja z TSH??? Daj znać kochana! :star_struck:

4 polubienia

Masakra totalna, tracę zmysły Krystynko Wesoła a ty jak

1 polubienie

To jesteśmy w tym obie

1 polubienie

Krycha a jak u ciebie?

1 polubienie

Zanim zaczęliśmy się starać o dziecko zrobiłam podstawowe badania + tsh ft3 o ft4 oraz antytpo (miałam swoje podejrzenia) TSH miałam na poziomie 6.80 hormonu przy dolnej granicy antytpo 2000…. Reszta wyników prawidłowa. Mam książkowe hashimoto zaczęłam brać letrox tsh dziś to 0.7
Czy można mieć porady ? Nie.. kiedy zobaczycie na teście II to ja od razu zapiszę się do endokrynologa i z pewnością jeszcze bardziej będę kontrolować wyniki ponieważ choroby tarczycy są mocno nieprzewidywalne.

2 polubienia

Zdecydowanie warto będzie wybrać się do specjalisty z najnowszymi wynikami badań, aby przenalizował twoje wyniki i historię wcześniejszej diagnozy!

Dziewczyny, a czy wiecie o tym, że TSH można czasami obniżyć bez leków?

3 polubienia

Co ty nie powiesz, nie wiedziałam…

1 polubienie

Jest wiele metod, czasami warto spróbować z tymi naturalnymi na start jak zadbanie o swój tryb życia! :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

A od czego zacząć z tym stylem życia?

1 polubienie

No właśnie może coś więcej o stylu życia jakie mogłoby nas wspomóc

1 polubienie

Jeśli chodzi o możliwości obniżenia poziomu TSH to warto skonsultować się z lekarzem: Jeśli macie podwyższone TSH, ważne jest, aby skonsultować się z endokrynologiem. Lekarz może zlecić badania, aby dokładnie określić przyczynę podwyższonego TSH i zaproponować odpowiednie leczenie, np. hormony tarczycy (leki zawierające lewotyroksynę). Jeśli chodzi o leczenie farmakologiczne: najczęściej leczeniem podwyższonego TSH jest terapia hormonalna
Warto upewnić się, że twoja dieta zawiera wystarczającą ilość jodu, ponieważ jest on niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Źródła jodu to: ryby morskie, owoce morza, sól jodowana, wodorosty.
Kolejnymi ważnymi minerałami są: selen i cynk. Te minerały wspierają zdrowie tarczycy, więc warto dbać o ich obecność w diecie. Znajdziecie je w: orzechach brazylijskich (selen), pestkach dyni, mięsie oraz owocach morza (cynk). Oczywiście kolejną bardzo ważną rzeczą jest unikanie stresu, ponieważ stres może pogarszać funkcjonowanie układu hormonalnego, w tym tarczycy. Ćwiczenia relaksacyjne, medytacja, joga, regularna aktywność fizyczna mogą pomóc w redukcji stresu i poprawie równowagi hormonalnej. No i oczywiście najważniejsze to regularne badania, monitorowanie poziomu TSH jest ważne, aby zobaczyć, czy leczenie bądź zmiana stylu żcyia przynoszą efekty!

1 polubienie

Ja miałam TSH 3,20. Brałam witaminę D3 i zauważyłam, że tsh zaczęło mi po niej stopniowo spadać, 3 miesiące później miałam już 2,82. Moja ginekolog stwierdziła, że jest ok, umówiłam się dodatkowo z endokrynolog i ona również stwierdziła, że jest dobrze i dała mi zielone światło. Zapisała tylko suplementację jodem. W ciążę udało się zajść, jest to dopiero początek, ale wygląda na to, że wszystko jest ok. Także myślę, że nie masz się czym stresować, oczywiście skonsultować się endokrynologiem i działaj z jego zaleceniami, bo lekarz, po wieloletnich studiach i praktyce najlepiej tobą pokieruje. Ale spokojna głowa i wszystko będzie dobrze :slight_smile:

2 polubienia

Czesc u mnie sytuacja wyglądała tak, że na USG wyszło po prostu, że mam za mała tarczycęl

1 polubienie

I co na to zaradził lekarz? :health_worker:

Martyna wiesz, że ja też dostałam witaminę D, bo mi to TSH wyszło trochę za wysokie, właśnie wczoraj byłam u endokrynologa i mówi, że on podejrzewa, że tutaj witamin brakuje i stąd to TSH troszeczkę ponad normą! Mówił, że w ciąży na pewno go odwiedzę! Super przeczytać, że u Ciebie się skończyło na takim „lekkim leczeniu” przez jakąś suplementację, a nie na poważnych tabletkach! Dzięki!

1 polubienie

a jaką dokładnie brałaś witaminę D3 jakąś na receptę czy bez?