Szkoła rodzenia co sądzicie?

Cześć dziewczyny! Jestem w ciąży i zastanawiam się, czy zapisać się do szkoły rodzenia. Niektóre koleżanki mówią, że to super pomocne, a inne, że szkoda czasu, bo i tak wszystko wychodzi w praniu, może ktoś się podzieli swoją opinią?

3 polubienia

Ja polecam, dobre wyjście

1 polubienie

A sama miałaś styczność czy ze słyszenia?

1 polubienie

A osobiście korzystałaś czy ktoś kogo znasz?

1 polubienie

Ja znam osobiście, i oni niestety nie mają dobrych wspomnień także nie jestem pewna

Cześć! :blush: Myślimy, że szkoła rodzenia może być naprawdę pomocna, szczególnie jeśli to twoja pierwsza ciąża. Możesz dowiedzieć się o technikach oddychania, o tym, jak radzić sobie z bólem, czy jak opiekować się maluszkiem po porodzie. Warto mieć te informacje wcześniej, żeby nie stresować się w trakcie porodu. Oczywiście, każda ciąża i poród są inne, ale jeśli czujesz, że to coś, co może Ci pomóc, to czemu nie spróbować? :wink:

Właśnie niedawno zaczęliśmy chodzić na szkołę rodzenia razem z partnerem i póki co jesteśmy zadowoleni. Tak naprawdę wydaje się, że dużo człowiek sam wie i miał styczność z maluchem ale jest też dużo ciekawych informacji czy ćwiczeń które mogą nam pomóc, chociażby nauka oddychania (po tym maluchy są też bardziej aktywne) :grin:

1 polubienie

Super, że zaczęliście szkołę rodzenia! :baby: To świetna okazja, żeby razem przygotować się na przyjście maluszka. Fajnie, że jesteście zadowoleni, a aktywność maluszków po ćwiczeniach to super bonus! :blush: Poszlas z polecenia od kogos, czy sama szukalas informacji?

Słyszałam, że jest u mnie w mieście taka szkoła za darmo i uznałam, że warto skorzystać i póki co nie żałuję :blush:

1 polubienie

Fantastycznie! Jak czuliscie sie na pierwszych zajeciach? :smiling_face_with_three_hearts:

Mega dobrze, atmosfera jest bardzo luźna i przyjazna. Nie czuję się tak jak w prawdziwej szkole. Wiem, że dobrze trafiliśmy i przyjmiemy bardzo dużo potrzebnej nam wszystkim wiedzy.

1 polubienie

A w jakim tygodniu ciąży chodzicie na szkołę rodzenia? Ja zapisałam się na 29 tydzień i nie wiem czy to nie za wcześnie?

Mnie tez tak zapisal szpital, powiedzieli ze optymalny czas :slight_smile:

1 polubienie

Nie, ja zaczęłam w 25 tc :slight_smile: uznałam, że później może być różnie z samopoczuciem chociażby

2 polubienia

My chodzimy też na szkole rodzenia ale od 22 tygodnia bo nasza trwa 2 miesiące i 2 razy w tygodniu po 2 godziny, jest to szkoła opłacana przez miasto więc trochę jest niepotrzebnych tematów ale dużo jest fajnych elementów np kąpiel noworodka trzymanie, masaż dziecka, masaże i ćwiczenia dla mamy

1 polubienie

Dziękujemy Was za podzielenie się waszymi doświadczeniami! Pamiętajcie nie ma jednej “właściwej” daty, kiedy trzeba zacząć szkołę rodzenia — to bardzo indywidualna decyzja. :blush: Większość przyszłych mam zapisuje się między 20. a 30. tygodniem ciąży, bo wtedy jest już bezpieczny czas, a jednocześnie wystarczająco wcześnie, by spokojnie skorzystać z całego cyklu zajęć. Warto też wziąć pod uwagę swoje samopoczucie i formę im później, tym może być trudniej z energią czy mobilnością.

Najważniejsze to znaleźć szkołę, która odpowiada Waszym potrzebom :heart: