Cześć dziewczyny! Jestem w ciąży i zastanawiam się, czy zapisać się do szkoły rodzenia. Niektóre koleżanki mówią, że to super pomocne, a inne, że szkoda czasu, bo i tak wszystko wychodzi w praniu, może ktoś się podzieli swoją opinią?
Ja polecam, dobre wyjście
A sama miałaś styczność czy ze słyszenia?
A osobiście korzystałaś czy ktoś kogo znasz?
Ja znam osobiście, i oni niestety nie mają dobrych wspomnień także nie jestem pewna
Cześć! Myślimy, że szkoła rodzenia może być naprawdę pomocna, szczególnie jeśli to twoja pierwsza ciąża. Możesz dowiedzieć się o technikach oddychania, o tym, jak radzić sobie z bólem, czy jak opiekować się maluszkiem po porodzie. Warto mieć te informacje wcześniej, żeby nie stresować się w trakcie porodu. Oczywiście, każda ciąża i poród są inne, ale jeśli czujesz, że to coś, co może Ci pomóc, to czemu nie spróbować?
Właśnie niedawno zaczęliśmy chodzić na szkołę rodzenia razem z partnerem i póki co jesteśmy zadowoleni. Tak naprawdę wydaje się, że dużo człowiek sam wie i miał styczność z maluchem ale jest też dużo ciekawych informacji czy ćwiczeń które mogą nam pomóc, chociażby nauka oddychania (po tym maluchy są też bardziej aktywne)
Super, że zaczęliście szkołę rodzenia! To świetna okazja, żeby razem przygotować się na przyjście maluszka. Fajnie, że jesteście zadowoleni, a aktywność maluszków po ćwiczeniach to super bonus!
Poszlas z polecenia od kogos, czy sama szukalas informacji?
Słyszałam, że jest u mnie w mieście taka szkoła za darmo i uznałam, że warto skorzystać i póki co nie żałuję
Fantastycznie! Jak czuliscie sie na pierwszych zajeciach?
Mega dobrze, atmosfera jest bardzo luźna i przyjazna. Nie czuję się tak jak w prawdziwej szkole. Wiem, że dobrze trafiliśmy i przyjmiemy bardzo dużo potrzebnej nam wszystkim wiedzy.
A w jakim tygodniu ciąży chodzicie na szkołę rodzenia? Ja zapisałam się na 29 tydzień i nie wiem czy to nie za wcześnie?
Mnie tez tak zapisal szpital, powiedzieli ze optymalny czas
Nie, ja zaczęłam w 25 tc uznałam, że później może być różnie z samopoczuciem chociażby
My chodzimy też na szkole rodzenia ale od 22 tygodnia bo nasza trwa 2 miesiące i 2 razy w tygodniu po 2 godziny, jest to szkoła opłacana przez miasto więc trochę jest niepotrzebnych tematów ale dużo jest fajnych elementów np kąpiel noworodka trzymanie, masaż dziecka, masaże i ćwiczenia dla mamy
Dziękujemy Was za podzielenie się waszymi doświadczeniami! Pamiętajcie nie ma jednej “właściwej” daty, kiedy trzeba zacząć szkołę rodzenia — to bardzo indywidualna decyzja. Większość przyszłych mam zapisuje się między 20. a 30. tygodniem ciąży, bo wtedy jest już bezpieczny czas, a jednocześnie wystarczająco wcześnie, by spokojnie skorzystać z całego cyklu zajęć. Warto też wziąć pod uwagę swoje samopoczucie i formę im później, tym może być trudniej z energią czy mobilnością.
Najważniejsze to znaleźć szkołę, która odpowiada Waszym potrzebom